ELis kaalutakse Schengeni ruumi peatamist kaheks aastaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Euroopas
Migrandid Euroopas Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu sise- ja migratsiooniministrid tunnistasid esmaspäevasel kohtumisel, et rändekriisi tõttu võib osutuda vajalikuks Schengeni ruumi peatamine kuni kaheks aastaks, edastas veebiväljaanne EurActiv teisipäeval.

Schengeni ruumi peatamine võib osutuda vajalikuks, kui blokk ei suuda lähinädalatel piirata migrantide tulva Lähis-Idast ja Aafrika riikidest.

Mitu ELi riiki on kehtestanud rändekriisi tõttu ajutise piirikontrolli, mille kehtivusaeg lõpeb mais. ELi rändeministrite kohtumisel Amsterdamis otsustati, et vajalikuks võib osutuda piirikontrolli jätkamine kuni kaheks aastaks, kuna kriisi lahendamine selle aja jooksul ei ole tõenäoline, ütles kohtumist juhatanud Hollandi migratsiooniminister Klaas Dijkhoff.

Osa kohtumisel osalenuist rõhutas, et teoreetiliselt ajutine otsus lõikaks ära Kreeka, kuhu on sel aastal Türgist meritsi saabunud üle 40 000 migrandi. Alates 1. jaanuarist on teel uppunud üle 60 põgeniku.

Kreeka ametiisikute sõnul ei lahendaks põhja poole suunduvate rändemarsruutide sulgemine probleemi ka juhul, kui see oleks teostatav.

«Aeg hakkab otsa saama,» hoiatas kohtumisel Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos, kes kutsus liikmesmaid jõustama kokkulepitud meetmeid migrantide liikumise kontrollimiseks läbi Euroopa ning rõhutas, et vastasel juhul ähvardab 30 aastat kehtinud Schengeni ruumi kokkukukkumine.

Dijkhoffi sõnul on aeg Schengeni ruumi säilitamiseks tegelikult juba otsas. «Aasta eest hoiatasime, et kui me lahendust ei leia, satub Schengen surve alla. Nüüd on see juba juhtunud,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles