Eksperiment Riias: moslemitest palvetajad aeti ostukeskusest minema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader LTV saatest.
Kaader LTV saatest. Foto: Kuvatõmmis

Läti televisioon uuris eksperimendi käigus, kuidas lõunanaabrid reageerivad islamiusuliste palvetamisele avalikes kohtades.

Şalāh ehk palvetamine on üks islami viiest alussambast ning see kohustab islamiusulisi palvetama viis korda ööpäevas näoga Meka poole. Moslem võib palvetada peaaegu igal pool, näiteks kontorites, ülikoolis, parkimisplatsil või kaubanduskeskuses.

Riias, kus sarnaselt Tallinnale pole mošeed, läbi viidud eksperiment aga näitas, et vähemalt ostukeskustes palvetamisega võivad kaasneda probleemid. Katse käigus palvetati pühapäeva pärastlõunal kahes Riia kaubanduskeskuses.

Riia Domina kaubanduskeskuses ei pööranud enamus möödujaid kahele palvetajale suuremat tähelepanu, kuid osa oli üllatanud. Rituaali keegi siiski ei seganud.

Kui aga eksperimenti korraldajad pöördusid ostukeskuse infoletti ning teatasid palvetajatest selle töötajale, saabus nende juurde turvatöötaja, kes käskis neil lahkuda, ähvardas kohale kutsuda politsei ning ütles, et kaubanduskeskus pole koht palvetamiseks.

Teisel katsel saabus palvetajate juurde esmalt turvatöötaja, kes kutsus kohale ostukeskuse juhataja, kes nõudis palvetajatelt aru. «Te ei saa seda siin teha, te peletate meie kliente,» ütles juhataja palvetajatele ning palus neil lahkuda.

Järgnes vaidlus, ostukeskuse töötajad kutsusid kohale politseinikud, kes kontrollisid palvetajate dokumente, kuid sellega asi piirdus. Politseinike sõnul said nad väljakutse ja pidid reageerima.

Ostukeskuse turvatöötaja aga märkis, et kui tegu poleks olnud pühapäevaga, oleksid nad pidanud kogu ostukeskuse evakueerima.

Ostukeskuse infoleti töötajas tekitasid palvetajad aga pahameelt ning ta märkis, et nad tegid seda meelega. «Kurat küll, te olete ELi riigis. Te tulete avalikku kohta ning lihtsalt hakkate tegema seda… jama,» ütles ta.

Läti televisiooni saatelõiku saab vaadata siit. Kõnealune eksperiment algab videos umbes 15:50.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles