ÜRO: Süüria jätab 75 protsenti abisaatmise taotlustest vastuseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humanitaarabi laadimine Süüriasse suunduvale lennukile.
Humanitaarabi laadimine Süüriasse suunduvale lennukile. Foto: SCANPIX

Damaskus on jätnud vastuseta ligi 75 protsenti ÜRO taotlustest Süüriasse abi toimetada, teatas maailmaorganisatsiooni humanitaarabijuht Stephen O'Brien kolmapäeval, nimetades sellist tegevusetust «vastuvõetamatuks».

ÜRO üritab survestada Süüria režiimi ja ülestõusnuid reedel algavate rahukõnelusteni jäänud päevade jooksul lõpetama linnade piiramist, mille tõttu ähvardab kümneid tuhandeid süürlasi nälg.

O'Brien ütles ÜRO Julgeolekunõukogule, et juurdepääsu raskesti ligipääsetavatele aladele «ei tagata» ning Süüria valitsus ei ole seni andnud heakskiitu enamikule abikonvoidest.

«Meie võimet jõuda raskesti ligipääsetavatesse ja piiramisrõngas paikadesse takistab Süüria võimude häbiväärne heakskiidu andmise tase meie ametkondadevahelistele konvoidele,» lausus humanitaarabijuht.

Tema sõnul jõudsid mullu Süürias abivajajateni vaid kümme protsenti 113 väljapakutud abikonvoist. «Ligi 75 protsenti jäi vastuseta,» ütles ÜRO humanitaarküsimuste abipeasekretär. «Selline tegevusetus on ÜRO liikmesriigi ja organisatsiooni hartale allkirja andnu poolt vastuvõetamatu.» 

ÜRO on esitanud jaanuaris Damaskusele taotluse abikonvoi saatmiseks 46 ümberpiiratud või raskesti ligipääsetavasse paika, ent ükski neist ei ole saanud täielikku heakskiitu.

Humanitaarolukord on viiendat aastat kestva konflikti käes vaevlevas riigis üha halvenemas. Kaadrid näljutatud lastest piiramisrõngas Madaya linnas sundisid rahvusvahelist kogukonda hiljuti üleskutsetele lõpetama linnade piiramine.

Süüria sõjas, mida O'Brien nimetas «üheks kõige metsikumaks ja jõhkramas 21. sajandi konfliktiks», on hukkunud üle 260 000 inimese.

Süüriast on põgenenud ligikaudu 4,6 miljonit süürlast, 6,5 miljonit on riigisisesed ümberasujad ning toiduabi vajab riigis 13,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles