USA kaalub pommitajate paigutamist Austraaliasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
B-1 Lancer tüüpi pommitaja.
B-1 Lancer tüüpi pommitaja. Foto: SCANPIX

Washington peab kõnelusi pommitajate paigutamise üle Austraaliasse, sõnas USA kindral täna.

Seoses Hiina sõjalise taristu laiendamisega Lõuna-Hiina merel arutatakse Ühendriikide B-1 pommitajate ning tankurlennukite saatmist Põhja-Austraalia baasidesse, sõnas, USA Vaikse ookeani lennuväe komandör kindral Lori Robinson

«Käimas on kõnelused roteeruvate vägede, pommitajate ning tankurlennukite paigutamisest Austraaliasse, mis annaks meile võimalusi korraldada ühisõppusi Austraaliaga,» sõnas ta raadiointervjuus täna.

Austraalia põhjaosas baseeruvad juba USA mereväeüksused.

Peking väljendas Austraalia-USA kõneluste suhtes muret. «Rahu, koostöö ja arengu tagamine on oluline trend regioonis ning see, mille poole kõik inimesed püüdlevad,» sõnas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei. Koostöö ei tohi olla suunatud kolmanda osapoole vastu, ütles ta.

USA abikaitseminister Aasia ja Vaikse ookeani julgeoleku küsimustes David Shear väljendas mullu mais võimalust B-1 pommitajate saatmiseks Austraaliasse. Toona sõnas Austraalia peaminister Tony Abbot, et Shear oli kõnelenud eksitavalt.

Praegune peaminister Malcolm Turnbull ei ole USA vägede paigutamise üksikasju kommenteerinud.

USA on vastuseks Pekingi agressiivsusele Lõuna-Hiina merel toetanud regiooni riikide diplomaatilisi jõupingutusi lahendada Hiinaga territoriaalvaidlused ning suurendanud sõjalist kohalolekut regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles