Ühendus: ISISe kõrge komandör on kliinilises surmas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar al-Shishani ehk Tšetšeen Omar (keskel).
Omar al-Shishani ehk Tšetšeen Omar (keskel). Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse ISIS kõrge komandör Omar al-Shishani, varjunimega Tšetšeen Omar, on kliinilises surmas, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus täna.

USA ametnik teatas 9. märtsil, et Gruusiast Pankisi kurust pärit Shishani ilmselt hukkus 4. märtsil Süüria kirdeosas toimunud USA-juhitud õhulöökides. ISISe mõistes oli ta võrdväärne kaitseministriga, lisas ametnik tollal.

«Shishani ei suuda omal jõul hingata ning vajab selleks masinate abi. Ta on kliinilises surmas juba mitmendat päeva,» lausus vabaühenduse juht Rami Abdel Rahman.

Kurikuulus punase habemega Shishani viibib Raqqa provintsis haiglas, lisas Rahman. Viimane ütles märtsi algul, et džihadist sai raskelt haavata rünnakus tema konvoile, kuid lisas, et Shishani jäi ellu.

USA oli komandöri tabamise eest lubanud maksta 5 miljoni dollari suuruse lunaraha.

Shishani määrati rühmituse Süüria põhjaosa peamiseks sõjaliseks komandöriks 2013. aasta mais, mil ISIS oli Süürias alles pead tõstmas. Tema täpne ametiaste on ebaselge. Konsultatsioonifirma Soufan Groupi analüütiku Richard Barretti sõnul oli ta ISISe kõige kõrgem sõjaline komandör ning lisas, et Shishani juhtis mitut väga olulist lahingut.

Komandör ei kuulunud ISISe poliitilisse juhtkonda ning viimane on rühmituse sõjalisest tiivast ülesehituselt veelgi hägusem.

USA piiratud kohalolek Süürias ei luba sealsete operatsioonide edu täpselt hinnata ning Shishani hukkumisest on ekslikult teatatud mitmel korral.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles