USA vägede uus juht Euroopas lubab üksuste arvu üle vaadata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Euroopa-vägede tulevane ülemjuhataja kindral Curtis M. Scaparrotti kinnitas, et ametisse asudes viib ta läbi analüüsi, kas Euroopas paiknevate vägede hulk on piisav regioonis julgeoleku tagamiseks.

Scaparrotti vastas USA senati relvajõudude komitees toimunud kohtumisel jaatavalt küsimusele, kas ta kavatseb analüüsida USA ja koalitsioonivägede piisavust Euroopas. Kui USA võimud kindral Scaparrotti ametisse kinnitavad, asub ta ka NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kohale (SACEUR).

Samuti kinnitas Scaparrotti senati komitees küsimustele vastates, et ta kavatseb algatada eraldi ka Euroopas paiknevate USA vägede piisavuse analüüsi.

Kindrali sõnul on USA vägede kohalolek Euroopas oluline Euroopa julgeoleku ja Ameerika Ühendriikide huvide ees kerkivate väljakutsetega tegelemiseks.

«Me oleme lõpetanud oma vägede vähendamise, mis oli tuginenud eeldusele, et Venemaa on meie partner vabas, terviklikus ja rahumeelses Euroopas,» märkis kindral. Scaparrotti viitas USA kavale neljakordistada järgmisel aastal julgestusprogrammi (ERI) raames Euroopas asuvate vägede rahastust, et suurendada üksuste rotatsiooni ning õppusi Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles