Itaalia kohus halastas poevargast kodutule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu mees Rooma tänaval.
Kodutu mees Rooma tänaval. Foto: Reuters/ScanPix

Itaalia kõrgeima astme kohus tegi otsuse, mille järgi pole väikese koguse toiduainete vargus kuritegu – juhul, kui selle eesmärgiks on tõepoolest pääseda näljasurmast.

Kohtunikud mõistsid pärast mitu aastat väldanud menetlust õigeks Roman Ostriakovi nimelise kodutu mehe, kes oli varastanud supermarketist ligi nelja euro eest juustu ja vorstikesi. Õigusemõistjad jõudsid järeldusele, et Ukraina päritolu mees omastas toidu, seistes vastamisi vajadusega «kohese ja hädavajaliku toitumise järele». Sel põhjusel ei liigituvat vargus kuriteo alla.

Ostriakov kukkus aastal 2011 vahele tänu samal ajal poes viibinud kliendile, kes kutsus kohale turvateenistuse. Ukrainlane üritas lahkuda Genfis asuvast kauplusest nõnda, et maksis ainult leiva eest – kuigi samal ajal oli tal taskus kaks tükki juustu ja pakk vorstikesi.

Möödunud aastal määraks kohus Ostriakovile karistuseks kuus kuud vanglat ja sada eurot rahatrahvi. Itaalia ajalehes Corriere della Sierra ilmunud arvamusartikkel õigustab tolle otsuse nüüdset tühistamist: statistika järgi lisandub itaallaste sekka iga päev juurde 615 inimest ning oleks mõeldamatu eeldada, et seadus seda ei arvestaks.

Samuti kritiseeris väljaanne asjaolu, et tühise varguse põhjal tekkinud kaasus pidi enne lõplikku tühistamist läbima tervelt kolm kohtuastet. Leht nimetas otsust ajalooliseks ning kooskõlaliseks läänemaailma juba sajandeid valitsenud väärtustega – nimelt inimlikkusega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles