Hiina riigimeedia tervitas Taiwani uut presidenti vaikusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani uus president Tsai Ing-wen
Taiwani uus president Tsai Ing-wen Foto: SCANPIX

Hiina ametlikud meediaväljaanded vaikisid täna Taiwani uue presidendi ametisseastumise maha, sotsiaalmeedias olid aga otsingud presidendi nime ja sõnaga Taiwan blokeeritud.

Taiwanis vannutati täna ametisse riigi esimene naispresident Tsai Ing-wen, kes on traditisooniliselt iseseisvust pooldavast Demokraatlikust Progressiparteist (DPP). Tema võimuletulek tegi lõpu eelmise valitsuse kaheksa aastat väldanud Hiinale lähenemise poliitikale.

Taiwan lõi mandri-Hiinast lahku 1949. aastal, kui Kuomintangi rahvuslaste väed kaotasid kodusõja kommunistidele. Pekingi silmis on Taiwan jäänud Hiina provintsiks, mida varem või hiljem ootab emamaaga taasühendamine.

Hiina riigimeedias ei pööratud Tsai ametisseastumisele mingit tähelepanu, vaikisid nii riigitelevisioon kui suuremad ajalehed.

Riiklikul uudisteagentuuril Xinhua kulus kolm tundi Taiwani presidendi ametissevannutamisest, kuni anti välja 22-sõnaline ingliskeelne teade.

Hiina Twitteri-laadses Sina Weibos olid otsingud sõnadega Taiwan ja Tsai Ing-wen mitu tundi blokeeritud.

Vaid Kommunistliku Partei häälekandja People's Daily grupile kuuluva ajalehe Global Times juhtkirjas nenditi, et Tsai võimuletulek toob väinaülestes suhetes uue ajastu, mida iseloomustab määramatus.

DPP võim sunnib Taiwani emamaast poliitiliselt eemalduma, lisab leht.

Peking on läkitanud üle väina Taiwani suunas sõjakaid sõnumeid juba sestpeale, kui Tsai jaanuaris presidendiks valiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles