Kongo tahab ELi saadikut riigist välja saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo Vabariigi president Sassou Nguesso
Kongo Vabariigi president Sassou Nguesso Foto: SCANPIX

Kongo nõuab Euroopa Liidult oma saadiku tagasikutsumist Brazzaville'ist seoses ELi kriitikaga president Denis Sassou Nguesso vastuolulise tagasivalimise aadressil, ütlesid Kongo ja ELi ametnikud laupäeval.

«Oleme saatnud Brüsselisse ametliku kirja, paludes kutsuda tagasi suursaadik (Saskia de Lang), kes tegeleb Viini konventsiooniga vastuolus olevate tegevustega,» ütles anonüümsust palunud Kongo välisministeeriumi ametnik AFP-le.

Välisminister Jean-Claude Gakosso allkirja kandev kiri saadeti Brüsselisse 9. mail, ütles ametnik.

EL avaldas 17. mail saadetud vastuses vankumatut toetust ELi suursaadikule, hoiatades, et «teie poole mis tahes otsus tema suhtes mõjutab usalduslikku suhet ELi ja Kongo vahel», ütles ELi Kongo esinduse pressiesindaja.

Brüsseli ja Brazzaville'i suhted on halvenenud pärast seda, kui ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini kritiseeris 20. märtsi presidendivalimisi, millega 32 aastat Kongot valitsenud Sassou Nguesso pikendas võimuperioodi veel viie aasta võrra.

Sassou Nguesso võit sai võimalikuks alles pärast oktoobrikuist põhiseadusreferendumit, millega tühistati presidendi kahe ametiaja piirang.

Opositsiooni mõistis endise õhudessantväelase otsuse järgmiseks ametiajaks kandideerida «riigipöördena» hukka.

Kongos on alates Sassou Nguesso valimisvõidust olnud rahutu.

Mogherini taunis valimiste järel «tõsiseid puudusi valimiste korraldamises» Kongos.

«Valimisjärgset protsessi tumestasid inimõigusrikkumised, vahistamised ja opositsiooni ning meedia hirmutamine,» sõnas ELi välispoliitikajuht.

Itaalia eksvälisministri sõnul seab see kahtluse alla valimistulemuste usaldusväärsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles