Hiina templis jagab tarkust robot (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pekingis Longquani budistlikus templis tegutseb robot, kes jagab külastajatele tarkuseterasid, vahendab CNN.

Kuuekümne sentimeetri pikkuse «õpetlase» nimi on Xian`er ning ta on disainitud ühe Longquani templi õpetaja visandite järgi. Xian`er on juba templisse suurel hulgal austajaid meelitanud ning tal on Hiina sotsiaalmeedias üha kasvav fännibaas.

Õpetaja Xianfan sõnas, et robot on piisavalt intelligentne budistlike mantrate lausumiseks ning suudab isegi inimestega suhelda.

Xian`er suudab vastata kuni sajale küsimusele. Näiteks CNN-i ajakirjaniku küsimusele roboti päritolu kohta vastas see: «Kuidas suudan mina vastata küsimusele, millele isegi teil, inimestel, vastust ei ole?» Küsimusele «Xian`er, kes on su vanemad?» vastas robot teravmeelselt «Kas disainerid lähevad arvesse?»

Longquani tempel tutvustas robotit 2015. aastal eesmärgiga levitada budismi moodsat tehnoloogiat kasutades. Templi animatsioonistuudio juhi Xianfani sõnul  ei olnud roboti arendamise taga kommerts- ega reklaamieesmärke. «Me tahtsime näha, kuidas saaks segada budismi teadusega, et levitada sõnumit, et need kaks ei ole teineteist välistavad,» sõnas Xianfan CNN-ile.

Idee on Hiina noorema tehnoloogiateadliku elanikkonna seas vilja kandnud ning väike robot meelitab templisse hulgaliselt huvilisi. Õpetaja Xianxuni sõnul ei ole Xian`eri näol tegemist maskotiga, kuid on loomulik, et inimesi köidavad uudsed asjad. «Võtab palju aega, et inimesed hakkaksid budismist huvituma tühja koha pealt,» sõnas ta. «Inimesed vajavad alguses midagi, mis neid paeluks.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles