Rootsi mobiliseeris NATO kaardiõppuseks kõik 60 000 sõjaväelast (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Rootsi mobiliseeris märtsis NATO kaardiõppuseks (CMX) kõik 60 000 sõjaväelast, kirjutas ajaleht Dagens Nyheter.

Kriisiohjeõppusel (Crisis Management Exercise - CMX) reageeriti Venemaalt lähtuvale sõjalisele ohule. Rootsi lubas selleks NATO lennukid ja sõjalaevad oma territooriumile.

Rootsi ja Soome olid ainsad NATOsse mittekuuluvad riigid, kes õppusest osa võtsid. Õppusele eelnenud pressiteates ütles allianss, et Soome ja Rootsi tegutsevad liikmesriikide kõrval.

Õppuse legendi järgi sattusid NATO liikmesriigid hübriidsõja sihtmärgiks. Nii Põhja- kui Lõuna-Euroopas sai surma sõjaväelasi, poolsõjaväeliste struktuuride liikmeid ja tsiviilisikuid. Läänemere piirkonna riike ähvardas idapoole suurriik, mida diplomaatilistel põhjustel ei nimetatud Venemaaks.

Rootsist võtsid õppustest osa kõrged ametiisikud välis-, justiits- ja kaitseministeeriumist. CMX-õppustel tehtud otsuste põhjal võib Dagens Nyheteri sõnul hinnata, kuidas toimiks Rootsi tegelikus olukorras.

Rootsi ja Soome osalemine õppustel oli teada, kuid varem ei olnud täpsustatud, kuidas osa võeti ja missuguse ohu vastu astuti.

Soome president Sauli Niinistö ütles, et NATO kaardiõppustel määratletakse alliansi partnerite roll ja positsioon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles