Kerry hoiatab Hiinat õhutõrje tuvastustsooni rajamise eest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry hoiatas täna Mongooliat külastades Pekingit Lõuna-Hiina merel õhutõrje tuvastustsooni (ADIZ) rajamise eest.

Washington näeb tsooni loomises provokatiivset ja destabiliseerivat sammu, sõnas Kerry Ulaanbaataris ajakirjanikele.

Tuvastustsooni näol on tegemist alaga, mida läbivad õhusõidukid peavad esitama Hiina võimudele lennuplaani, selgelt tähistama esindatava riigi ning hoidma avatuna kahesuunalist raadiosidet, mis võimaldaks neil vastata Hiina võimude päringutele enese tuvastamiseks.

Hiina kehtestas 2013. aastal ADIZ-i Ida-Hiina merel, kus see hõlmab muu hulgas ka Jaapani kontrollitavaid asustamata Senkaku saari, mida hiinlased hüüavad Diaoyu saarteks ja peavad endale kuuluvaks.

Hongkongi South China Morning Post kirjutas nädala algul Hiina sõjaväeallikatele viidates, et Peking kavandab õhutõrje tuvastustsooni rajamist ka Lõuna-Hiina merel, kus ta on hakanud oma territoriaalnõudluste tugevdamiseks ehitama sõjaliseks kasutuseks sobivaid tehissaari.

USA on saatnud Hiina tegevuse vaidlustamiseks piirkonda sõjalaevad, mis möödusid Pekingit ärritades saartest väga lähedalt.

Hongkongi lehega vestelnud Hiina sõjaväeallika sõnul annab USA tegevus selles piirkonnas Pekingile hea võimaluse kehtestada ADIZ ka Lõuna-Hiina merel.

Kerry hoiatas, et niisugune samm suurendaks pingeid ja seaks tõsise kahtluse alla Hiina soovi territoriaalvaidlused diplomaatilisel teel lahendada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles