Liibüa sõjavägi sunnib ISISe terroristid taganema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa valitsusväed Sirte lähistel.
Liibüa valitsusväed Sirte lähistel. Foto: Reuters/ScanPix

Liibüa relvajõud andsid teada, et on tunginud rannikulinna Sirte keskusesse ja tõrjunud sealt välja terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) võitlejad.  Kui väide vastab tõele, tähendab see, et terroristid on kaotanud territoriaalse kontrolli kogu riigis.

«Relvajõud sisenesid Sirtesse. Nad on parasjagu kesklinnas, kus jätkuvad kokkupõrked Daesh`iga (ISISe araabiakeelne nimetus),» lausus ÜRO poolt toetatud Rahvusliku Kokkuleppe Valitsuse kõneisik Mohamad Ghassri. «Operatsioon ei kesta enam kuigi kaua. Usun, et võime teatada Sirte vabastamisest kahe või kolme päeva jooksul,» lisas ta.

Vaatlejate hinnangul on tähelepanuväärne, kui kiiresti ISISe väed pärast kolme nädalat kestnud ägedaid lahinguid on taganema löödud. Alles kahe kuu eest väitis USA luure, et rühmitisel on Sirtes 6000 võitlejat, kes kujutavad ohtu ka naaberriigile Tuneesiale.

Samas on võitlus terroristidega nõudnud oma: pealetungis Sirtele on väidete kohaselt saanud surma rohkem kui sada liibüalast ning haavata 490. Euroopa välissuhete nõukogus töötav Liibüa-ekspert Mattia Toaldo kommenteeris, et ilmselt ei suutnud terroristid võita kohalike linnaelanike poolehoidu.

«Võib olla, et ISISe võitlejate arv Sirtes oli kogu aeg üles puhutud – et jutt 6000 sõdurist oli kogu aeg vale ja nende tegelik hulk oli ligi 700,» lausus Toaldo. Samas hoiatas ta, et Sirte kaotamine ei tähenda veel, nagu oleks rühmitis tervest riigist likvideeritud. «Bagdadi näide Iraagis demonstreerib, et kui ISIS kaotab territooriumi, võtavad nad kasutusele terrorismi,» märkis ekspert.

Teisedki analüütikud kardavad, et rannikule lõksu jäänud terroristid võivad edaspidi osutada seda meeleheitlikumat vastupanu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles