CNN: Istanbuli lennujaamarünnaku panid toime endise Nõukogude Liidu aladelt pärit fanaatikud (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istanbuli lennujaama rünnakus hukkunute matused
Istanbuli lennujaama rünnakus hukkunute matused Foto: SCANPIX

Türgi võimudel ja meedial on andmeid, et Istanbuli lennujaamarünnaku taga on äärmusrühmitus Islamiriik ja selle juhid, kelle näpunäidete kohaselt kolm terroristi plaani teoks tegid.

Türgi allikate teatel saabusid rünnaku toime pannud Türki Süüriast ja üürisid Istanbulis korteri. Hilisem läbiotsimine näitas, et üks kahtlusalustest isikutest oli sinna oma passi jätnud.

Islamiriik ei ole seni võtnud vastutust 28. juuni õhtul aset leidnud rünnaku eest.

CNNi korrespondendi Michael Weissi teatel näitab ainuüksi rünnaku toimepanijate kodakondsus nende seotust Islamiriigiga.

Türgi julgeolekujõudude teatel olid kolm enesetapupommitajat pärit Venemaalt, Usbekistanist ja Kõrgõsztanist. Kunagiste nõukogude vabariikide aladelt ja Venemaalt on läinud umbes 7000 isikut sõdima Islamiriigi eest nii Iraagis kui Süürias.

«Nende ründajate puhul võis olla tegemist isikutega, kes varem võitlesid Fallujah`s, mille Islamiriik kaotas Iraagi armeele. Nii Islamiriigi sees kui ka väljapool on teada, et endise Nõukogude Liidu aladelt pärit võitlejad on kõige fanaatilisemad ja valmis surema,» nentis Weiss.

Türgi võimud on rõhutanud, et teo motiivid ja toime panemise viis viitavad Islamiriigile, kuid veel on vaja andmeid, mis seda kinnitaksid.

Türgi väljaanne Hurriyet Daily News nimetas rünnaku põhiliseks tegijaks Osman Vadinovi, kes olevat tšetšeen ja kes saabus Türki Istanbuli Islamiriigi käes olevast Süüria linnast Raqqast.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et Vene võimudel ei ole andmeid, et Istanbuli rünnakus võis osaleda tšetšeen. Venemaa uudisteagentuur Interfax viitas Põhja-Kaukaasia julgeolekuallikale, teatades et sealt ei ole pärit ühtegi Osman Vadinovi nimelist isikut ja see ei ole tšetšeeni nimi.

Kõrgõzstani välisministeerium edastas, et nende kodaniku osalemise kohta Istanbuli lennujaamarünnakus ei ole andmeid.

Türgi siseminister Efkan Ala sõnas eile, et Istanbuli rünnakuga seoses on arreteeritud 13 inimest, kelle seas on ka välismaalasi.

Türgi uudisteagentuuri Anadolu andmetel hukkus lennujaamarünnakus 44 inimest ja üle 200 sai vigastada. Hukkunutest 19 on välismaalased.

Türklastest elu kaotanute seas on ühe pere neli liiget, kolm naist ja üheksa-aastane tüdruk. Amiri pere elas Saudi Araabias ja olid valmistumas tagasilennuks, kui terroristid Istanbuli lennujaama terminalis rünnaku korraldasid. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles