Valge Maja: uurijad on välistanud Dallase rünnaku seose terrorismiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dallase politseinikud
Dallase politseinikud Foto: SCANPIX

Uurijad on välistanud võimaluse, et USAs Dallases viie politseiniku elu nõudnud rünnakul oleks seos siseriikliku või rahvusvahelise terrorismiga, teatas Valge Maja.

Tulistaja lasi neljapäeva hilisõhtul Dallases politseivägivalla vastasel meeleavaldusel maha viis politseinikku, veel seitse sai haavata. Tulistaja hukkus pommiroboti plahvatuses, kolm kahtlustatavat vahistati. Tulistaja, kes tapeti meeleavaldusele järgnenud vastasseisu käigus politseiga, Micah Xavier Johnson (25), oli Afganistanis teeninud reservväelane.

«Minu arusaama kohaselt on uurijad ametlikult välistanud võimaluse, et selle kohutava vägivallaakti sooritanud isikul oli sidemeid terrorirühmitustega kas USAs või välismaal,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest Varssavis ajakirjanikele.

«Ma ei usu, et sellel on seos mingisuguse terroristliku vandenõuga,» ütles Earnest briifingul NATO tippkohtumisel Poola pealinnas, kus osaleb Ühendriikide president Barack Obama.

Tema sõnul ei ole presidendil plaanis oma reisiplaane muuta ning enneaegselt USAsse naasta.

Obama nimetas varem reedel tulistamisi kõlvatuks, põlastusväärseks ja kalkuleeritud rünnakuks.

USA minister: Dallase tulistaja tegutses ilmselt üksi

Neljapäeva õhtul Dallases viis politseinikku tapnud tulistaja tegutses ilmselt üksi, ütles USA sisejulgeolekuminister Jeh Johnson.

«Praeguse seisuga paistab, et oli üks tulistaja, kel polnud teadaolevalt sidemeid ühegi terrorirühmitusega. Samuti polnud ta meile teadaolevalt ühestki terroriorganisatsioonist inspiratsiooni saanud,» ütles Johnson New Yorgis pressikonverentsil.

Tulistaja, Afganistani sõja veteranist reservväelane Micah Johnson (25), hukkus mitu tundi kestnud vastasseisu järel politseiga pommiroboti plahvatuses. Ta jõudis tappa politseivägivalla vastase meeleavalduse ajal viis ja haavata kuut politseinikku.

«Ta ütles, et oli vihane hiljutiste vahejuhtumite pärast, mille käigus on valged politseinikud maha lasknud mitu mustanahalist meest,» lausus politseiülem David Brown.

Johnsoni kodust leiti pommimaterjale, relvi ja laskemoona. Vahi all on veel teadmata arv kahtlusaluseid, tunnistas Brown.

Dallase rünnak järgnes kahele äsjasele vahejuhtumile, mil valged politseinikud lasid kahtlastel asjaoludel maha mustanahalise mehe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles