Liikuv mägi seab Norras inimesed ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helikopter. Pilt on illustratiivne.
Helikopter. Pilt on illustratiivne. Foto: AP/Scanpix

Osa Manneni mäest Romsdalenis on liikunud tugevate vihmade tõttu kuni kümme sentimeetrit päevas, viies maalihke kartuses kohalike evakueerimiseni, vahendab The Local.

Norra vee- ja energeetikaressursside (NVE) direktoriaat teatas täna hommikul, et mäe liikumine on aeglustunud, kuid hoidis sellegipoolest ohutaset kõrgeimal pügalal.

«Kõige aktiivsemal perioodil nihkus mägi kümme sentimeetrit päevas, mida on väga palju. Eile pärastlõunast on liikumine mõnevõrra aeglustunud ning hetkel on see umbes kaks sentimeetrit päevas,» sõnas NVE geoloog Ingrid Skerde.

«Hetkel on mäel temperatuur -1 kraadi ja tipp on lumine, seetõttu ei tule nii palju vett enam juurde ja liikumine on aeglasem,» lisas ta.

Eile hoiatas NVE siiski, et vähemalt väike maalihe on tõenäoline.

«Keeruline on öelda, mis mäega toimub, seega oleme pidevalt valmis maalihkeks,» sõnas NVE kommunikatsioonijuht Kjetil Hillestad.

NVE häire tõttu evakueeriti piirkonnast eile kolm majapidamist.

Kohalikud võtavad asja rahulikult ning märgivad, et ootavad tegelikult maalihke toimumist, kuna sarnaste protsesside tõttu on evakueerimisi ka varem ette tulnud ning oleks parem, kui ohtlik osa minema saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles