Kairos tekkis äge konflikt Mubaraki toetajate ja vastaste vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupõrked valitsusmeelsete (allpool) ja Mubaraki vastaste vahel Tahriri väljakul Kairos.
Kokkupõrked valitsusmeelsete (allpool) ja Mubaraki vastaste vahel Tahriri väljakul Kairos. Foto: SCANPIX

Mitu tuhat Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki toetajat, neist mitmed hobuste ja kaamelite seljas, ründasid täna Kairos valitsusvastaseid meeleavaldajaid.

Kaootiline vaatepilt, kus üksteist visati kividega ja protestijad tirisid ründajaid hobustelt maha, on esimene kord viimase nädala jooksul, kui kahe leeri vahel suurem kokkupõrge on vallandunud, kirjutas AP. Pinged tekkisid pärast Mubaraki eileõhtust telepöördumist, milles ta tõotas presidendi kohalt mitte lahkuda enne oma ametiaja lõppu ehk septembrit.

Sõjavägi kutsus täna hommikul meeleavaldajaid laiali minema, et Egiptus saaks jätkata normaalse eluga. See teadaanne võib tähendada suurt muutust armee suhtumises, sest eelmised kaks päeva ei teinud nad midagi demonstratsioonide takistamiseks.

Kui eile kogunes Kairos Tahriri väljakule üle 250 000 inimese, siis täna hommikul oli neid seal ligi 10 000. Nad kordasid taas oma nõudmist, et Mubarak kohe võimult lahkuks.

Täna pärastlõunal murdis Tahriril umbes 3000 Mubaraki toetajat läbi inimketist, mis üritas kaitsta väljakule kogunenud valitsusvastaseid. Mubaraki toetajad tirisid maha presidenti hukka mõistvaid loosungeid, valitsusvastased rebisid omakorda puruks ründajate Mubaraki plakatid.

Kaks leeri läksid väljakul kähmlema, üksteist visati kivide, pudelite ja kaigastega. Väike kontingent Mubaraki-meelseid kiirustas seejärel hobuste ja kaamelite seljas demonstrantide hulka ning peksis inimesi piitsade ja keppidega. Protestijad maksid kätte, tõmmates ratsanikke loomade seljast maha ning pekstes nad läbi.

Väljakul korda hoidvad sõjaväelased ei sekkunud kokkupõrgetesse kuidagi. Enamik varjus vägivalla ajal oma soomukitesse ja tankidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles