Hiina pagendab tippkohtumise ajaks miljoneid linnaelanikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekutöötajad Hangzhous jalgrattaga sõitmas.
Julgeolekutöötajad Hangzhous jalgrattaga sõitmas. Foto: Reuters/ScanPix

Nädala lõpus maailmaliidrite kohtumist G20 võõrustav Ida-Hiina linn Hangzhou tahab olla kindel, et üritus õnnestuks sajaprotsendiliselt – selle nimel keelati nii sülitamine kui saadetakse linnast välja ligi kaks miljonit elanikku.

Võimud loodavad, et elanike pagendamine – kokku on neid linnas kuus miljonit – tagab sujuvama liikluse ja vähendab ülerahvastatust. Väidetavalt jagas valitsus inimestele ka miljardite eest reisivautšereid, et need saaksid pühapäeval algava kahepäevase suurürituse ajal mujal ringi reisida.

Tänavailt eemaldatakse ka taksod, nende juhid saavad iga eemaloldud päeva eest hüvitist 800 jüääni ehk ligi 107 eurot. Samal ajal tegutseb linnas terve armee vabatahtlikke, kelle ülesandeks on tagada külaliste turvalisus. Riikliku ajalehe Global Times andmeil paigutatakse menukate turistiatraktsioonide lähedusse iga viie kuni kümne meetri tagant mõni turvamees või politseinik.

Eraldi tähelepanu saab toiduohutus. «Mitte teragi ebakvaliteetset riisi ning mitte tilkagi õli ei jõua toidu sisse,» lubas linnaametnik kohalikule meediale. Ligi 900 tonni toidukraami hoiustamiseks ehitati eraldi hiigelladu.

Et taevas oleks sündmuse ajal sinine, peavad oma töö katkestama ka piirkonnas ja selle läheduses asuvad suurtehased. Jõustuvad uued määrused: näiteks saab trahvi avalikus kohas sülitamise ja konide mahaloopimise eest.

Riik pole veel avaldanud kogu ürituse eelarvet. See on esimene kord, kui G20 kohtumine toimub Hiinas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles