Põhja-Korea sõdur jooksis Lõuna-Korea poolele üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur tööpostil.
Põhja-Korea sõdur tööpostil. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea sõjavägi teatas täna Põhja-Korea sõduri ülejooksmisest.

Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee teatas avalduses, et sõjaväeametnikud kuulavad üle täna kaht riiki lahutavas nelja kilomeetri laiuses demilitariseeritud tsoonis demarkatsioonijoone ületanud Põhja-Korea sõdurit.

Ühendkomitee teatel ületas sõdur kontaktjoone Eesti aja järgi kella 3 paiku ööl vastu tänast ning piiriületuse ajal tuld ei avatud. «Ta on võetud küsitlemiseks vahi alla,» lisati teates.

Nimele vaatamata on demilitariseeritud tsoon üks maailma militariseeritumaid piirialasid, mis on täis pikitud vaatetorne ja maamiine.

Tegemist on puhvertsooniga, mis ulatub nii Põhja- kui ka Lõuna-Korea piirist kahe kilomeetri kaugusele.

Põhja-Korea sõdurid ületavad harva mineeritud piiritsooni, mida valvavad mõlemal pool kümned tuhanded sõdurid. Viimati juhtus see eelmise aasta juunis, kui teismeline Põhja-Korea sõdur andis end Soulist kirdes Hwacheonis Lõuna-Korea piirivalvurite kätte.

Kuna aastatel 1950-1953 kestnud Korea sõda lõppes relvarahuga, on kaks riiki tehniliselt endiselt sõjas.

Põhja-Koread on viimasel ajal raputanud terve rida ülejooksmisi. Viimati jooksis Lõuna-Koreasse üle stalinistliku riigi suursaadiku asetäitja Suurbritannias.

Sajad põhjakorealased põgenevad igal aastal vaesunud diktatuuririigist, enamik neist ületab esmalt poorse piiriala Hiinaga ja suunduvad sealt Lõuna-Koreasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles