Duterte ähvardab Filipiinid Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust välja viia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: Reuters/ScanPix

Filpiinide president Rodrigo Duterte ütles täna, et kaalub Venemaa eeskujul Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust (ICC) lahkumist, sest talle võidakse esitada süüdistus uimastivastases sõjas tuhandete inimeste tapmises.

Duterte ütles enne lendu Peruusse Aasia ja Vaikse ookeani liidrite iga-aastasele kohtumisele, et ÜRO ei ole suutnud sõdu peatada. Kui Hiina ja Venemaa otsustavad luua uue maailmakorra, on tema esimene, kes nendega ühineb ja ÜRO-st lahkub, sest viimases on jäme ots USA käes.

Duterte kritiseeris ka ülemaailmset kliimalepet, sest selle rikkujatele ei ole ette nähtud karistusi ning pole selge, missugused tööstusriigid toetavad rahaga arenguriikide püüdeid maakera soojenemist pidurdada. Sellepärast ei tahagi presidendiks valitud Donald Trump kulutada USA raha võitluseks kliimamuutuse vastu, seletas Filipiinide riigipea.

Duterte ütles, et kaalub võimalust tuua Venemaa eeskujul Filipiinid ICC-st välja, sest seal pekstakse ainult väikseid, aga tuhandete Süürias ja Iraagis pommirünnakutes hukkuvate naiste ja laste heaks ei tehta midagi.

Filipiinide president kohtub Limas ka Vene riigipea Vladimir Putiniga. Ta palus omavahelist kohtumist põhjendusega, et tahab Putini kui oma iidoliga sõbraks saada.

Inimõiguslased väidavad, et Duterte uimastivastases võitluses on juulist alates surma saanud üle 4000 arvatava uimastikasutaja ja diileri, mille eest võidakse ta Rahvusvahelise Kriminaalkohtu alla anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles