Putin Nord Streamist: loodan, et Saksa annab pumpamiseks loa

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin täna Brüsselis aset leidnud pressikonverentsil.
Vladimir Putin täna Brüsselis aset leidnud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Vladimir Putin väljendas täna Brüsselis lootust, et Saksamaa annab lähiajal loa maagaasi pumpamiseks ehitatavasse Nord Streami gaasitorustikku.

«Minu andmetel pole Saksamaa andnud luba meie kütuse pumpamiseks Nord Streami torustikku ja seda kolmanda energiapaketi tõttu. Ma loodan, et vähemalt see tehniline probleem leiab lahenduse lähiajal,» rääkis Putin pressikonverentsil, mis leidis aset pärast tema kohtumist Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga.

Putin märkis, et Euroopa Komisjon võttis teda kuulda. «Teeme nendega koostööd,» lisas ta.

Nord Streami gaasitorustik, mis koosneb kahest paralleelsest torujuhtmest ja mis paigutatakse Läänemere põhja, ühendab omavahel Vene tootjad ja Saksamaa tarbijad.

Kolmas energiapakett kaitseb Euroopa energiatarbijat suurte energiamonopolide eest. Pakett eraldab teineteisest põhivõrguettevõtjad ja tarnijad ning avab koduturu teistele firmadele. See jõustub 3. märtsil.

Kolmanda paketi vastu oli Vene gaasimonopol Gazprom, mis varustab Euroopat neljandikuga tarbitavast gaasist ja mis toodab gaasi ning pumpab seda torustikesse. Firma väitel jätab see pakett gaasi transpordisüsteemid ilma investeeringutest.

Nord Streami esimene etapp peaks valmima septembris 2011 ja teine septembris 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles