Hiina peatab kolmeks nädalaks söeimpordi Põhja-Koreast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Hiina teatas täna, et peatab kooskõlas ÜRO resolutsioonidega kolmeks nädalaks kivisöe impordi Põhja-Koreast.

«Hiina peatab kooskõlas ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniga 2321...Põhja-Korea söeimpordi,» teatas valitsus avalduses. Söetarnete keeld algab homme ja kestab 31. detsembrini, seisis avalduses.

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis resolutsiooni Pyongyangi-vastaste rahvusvaheliste sanktsioonide karmistamisest vastu 30. novembril vastuseks Põhja-Korea 9. septembril korraldatud viienda ja seni võimsaimale tuumakatsetusele. Sanktsioonidega piiratakse Põhja-Korea järgmise aasta söeeksporti 7,5 miljonile tonnile väärtusega 400 miljonit USA dollarit. Seda on 62 protsenti vähem kui 2015. aastal.

Piirangu näol on tegemist väikse osaga Pyongyangi iga-aastasest söeekspordist Hiinasse, mis on autoritaarse riigi ainus liitlane, tähtsaim kaubanduspartner ja abiandja.

Oktoobris importis Hiina Põhja-Koreast 1,8 miljonit tonni kivisütt väärtusega 101 miljonit dollarit, näitavad Hiina tolliameti andmed. Varasemate sanktsioonidega oli Julgeolekunõukogu lubanud osta Põhja-Korea sütt tingimusel, et sellest saadavat tulu ei kasutada Pyongyangi tuumaprogrammi rahastamiseks.

Samas jätkas Hiina põhjanaabrilt kivisöe ostmist. Märtsist oktoobrini imporditi seda 24,8 miljonit tonni, mis ületab praeguse limiidi kolmekordselt.

Ehkki Peking on Pyongyangi traditsiooniliselt diplomaatiliselt kaitsnud, uskudes, et Kim Jong-uni režiim on parem kui selle kokkuvarisemine, häirivad põhjanaabri provokatsioonid seda üha enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles