Berliini jõuluturu ohvrite arv jäi väikeseks tänu veomasina hädapidurdussüsteemile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini jõuluturu rünnakus kasutatud veomasin
Berliini jõuluturu rünnakus kasutatud veomasin Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa Berliini jõulutururünnakus kasutatud veomasinal oli hädapidurdussüsteem, mis hakkas inimestele ja müügiputkadele otsa sõitmisel tööle.

Saksa ja Briti meedia teatel jäi selle rünnaku ohvrite arv võrdlemisi väikeseks just hädapidurdussüsteemile. Masin sai jõuluturul sõita vaid 70 – 80 meetri, kuna käivitus süsteem, mis takistas edasi liikumist.

19. detsembri õhtul aset leidnud rünnakus Berliini Breitscheidplatzi jõuluturule hukkus 12 ja sai vigastada umbes 50 inimest.

Saksa politsei uurimine näitas, et rünnaku taga oli Tuneesia päritolu 24-aastane Anis Amri, kes röövis veomasina poolakast  kaugsõidujuhilt Lukasz Urbanilt, kelle ta tappis lasuga pähe.

Amri põgenes pärast rünnakut Saksamaalt Hollandisse ja sealt edasi Prantsusmaale, jõudes lõpuks Itaaliasse.

Anis Amri
Anis Amri Foto: FETHI BELAID/AFP/Scanpix

Uurimine näitas, et Amri läks 21. detsembril Hollandis Nijmegenis bussile ja sõitis Prantsusmaale Lyoni. Sealt edasi läks ta rongiga Chamberysse, kus istus Itaaliasse Milanosse viivale rongile.

Milano politsei lasi ta 23.detsembril maha. 

Saksa politsei pidas klinni isiku, keda kahtlustatkse Amri abistamises. Tema jälile jõuti Amri mobiiltelefonis olnud numbri järgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles