Jaapan kutsub kuju pärast Lõuna-Koreast tagasi kaks kõrget diplomaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Busani püstitatud «lohutusnaise» kuju.
Busani püstitatud «lohutusnaise» kuju. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Jaapan teatas täna, et kutsub tagasi oma Lõuna-Korea suursaadiku ja peatab majandusläbirääkimised, vahendab AP.

Täiendatud, täpsustatud diplomaatide arvu.

Teade tuli vastusena Lõuna-Korea sadamalinna Busani nädala eest Jaapani konsulaadi ette püstitatud niinimetatud «lohutusnaise» kujule, millega mälestatakse sõjaaegseid seksiorje.

Jaapanisse naasevad nii suursaadik Yasumasa Nagamine Lõuna-Korea pealinnast Soulist ja Busanis resideeruv konsul.

Paljud naised Koreas ja mujal Aasias sunniti Teise maailmasõja ajal töötama seksiorjadena eesrindele rajatud bordellides.

Jaapani valitsuse esindaja Yoshihide Suga sõnas, et kuju asukoht Busanis on äärmiselt kahetsusväärne ja majandusläbirääkimised Souliga peatatakse.

Jaapan ja Lõuna-Korea jõudsid lohutusnaiste suhtes 2015. aastal kokkulepele. Jaapan nõustus leppega maksma reparatsioone tol ajal veel elus olnud 46 endisele seksorjale. Souli anonüümseks jääda soovinud ametniku andmetel on selleks aastaks kompensatsiooni makstud 28 ellujäänule ja kolmele pärast 2015. aasta lepet lahkunud endise seksiorja perele.

Lõuna-Korea uudistekanal Yonhap teatas, et politsei takistas esialgu kuju püstitada üritanud kodanikuühendust ja kuju konfiskeeriti. Peale avalikku halvakspanu andsid ametivõimud järele ja vabandasid kodanikuühenduse ees. Nad said seejärel samuti loa kuju Jaapani konsulaadi ette püstitada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles