AJA PEEGEL. Iisraeli kadunud laste müsteerium (1)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised 1946. aastal lapsi magama panemas.
Naised 1946. aastal lapsi magama panemas. Foto: General/Scanpix

Möödunud kuu alguses avalikustas Iisraeli valitsus internetis umbes 200 000 varem salastatud dokumenti, millega loodeti tuua selgus juttudesse imikute massilisest kadumisest juudi riigi algusaastatel.

«Tegemist on Iisraeli valgustkartvaima saladusega. Juudid röövisid juute riigis, mis oli loodud neile varjupaigaks,» ütles juhtumeid uurinud ajakirjanik Yael Tzadok ja lisas, et üks teda enim häirinud juhtumeid oli see, kui kadus jäljetult 40 ühest ajutisest laagrist Jeruusalemma vaktsineerimisele saadetud vastsündinut. «1950. aastatest pärit asitõendid kinnitavad, et riigiametnikud, kohtunikud, poliitikud ja haiglatöötajad olid kõik toimuvast teadlikud.»

Osa Iisraeli peresid, kelle laps oli juba imikuna surnuks kuulutatud, sai sellegipoolest postkasti tema ajateenistuse kutseid või hääletussedeleid. Paljudele ei avaldatud lapse surma põhjust ega näidatud kunagi tema surnukeha. Haudu ei leitud kunagi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles