ÜRO: Põhja-Korea luureagentuur ajab Malaisias illegaalset relvaäri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glocomi kontori maja Kuala Lumpuris.
Glocomi kontori maja Kuala Lumpuris. Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

ÜRO teatel tegutseb Malaisias ebaseaduslikult relvadega kaubitsev Glocomi-nimeline ettevõte, mida juhivad Põhja-Korea luureagentuuri töötajad, vahendab Reuters.

Kuala Lumpuri «Väikse India» linnaosas asub sõjaväevarustuse firma Glocomi kontor. Maja uks on lukus ja kirjakasti ummistavad avamata kirjad.

ÜRO raporti teatel juhivad firmat Põhja-Korea luureagentuuri töötajad, kes müüvad ÜRO sanktsioone rikkudes relvastust.

Reutersi andmetel reklaamib Glocom oma veebilehel üle 30 raadiosüsteemi, mida kasutatakse militaarsetel ja paramilitaarsetel operatsioonidel.

Glocomi nimega ettevõtet Malaisias ametlikult ei eksisteeri, kuid kaks firmat, mida juhivad Põhja-Korea päritolu isikud, registreerisid 2009. aastal firma kodulehe.

Avaldamata ÜRO raporti väitel tarnis firma möödunud aastal Põhja-Korea sõjaväe sidetehnikat Hiinast Eritreasse. Saadetise võttis vahele nimetamata riik. Pakis sisaldus 45 karpi sõjaväeraadioid ja Glocomi nime kandvaid aksessuaare.

Firmat juhib Põhja-Korea Keskluureamet, mille haldusalasse kuuluvad ülemerelised operatsioonid ja relvastushanked.

Põhja-Korea esindaja ütles Reutersile, et tal pole Glocomi kohta mingeid andmeid.

2009. aastal kehtestatud ÜRO resulutsioon number 1874 kehtestas Põhja-Koreale sõjalise varustuse tarne embargo. Sellest hoolimata selgub ÜRO raportist, et Põhja-Korea kasutab üha keerukamaid meetodeid, et seda keeldu rikkuda.

Malaisia on üks väheseid riike, kellega Põhja-Koreal on tugevad sidemed. Kahe riigi vahel kehtib ka viisavabadus.

Kuid sidemed Pyongyangi ja Kuala Lumpuri vahel on hakanud järsult nõrgenema alates Kim Jong-uni poolvenna tapmisest Kuala Lumpuri lennujaamas 13. veeberuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles