Bastys vabastati Leedu seimi aseesimehe kohalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu seimi aseesimees Mindaugas Bastys
Leedu seimi aseesimees Mindaugas Bastys Foto: SCANPIX

Leedu seimi aseesimees Mindaugas Bastys vabastati täna tema enda palvel seimi aseesimehe ametikohalt, Bastyse vabastamise poolt hääletas 85 saadikut, vastu üks ja kümme jäid erapooletuks.

Bastys esitas tagasiastumisavalduse, sest talle ei antud riigisaladuse luba. Teda kahtlustatakse seotuses kuritegeliku maailmaga ja suhtlemises Vene energiaettevõtetega.

Eile kutsus Bastyst üles ametist lahkuma seimi esimees Viktoras Prancketis, kui oli tutvunud julgeolekupolitsei esitatud toimikuga.

Toimiku materjalide andmetel suhtleb Bastys Vene riikliku tuumaettevõtte Rosatom esindaja Jevgeni Kostini, endise KGB töötaja Pjotr Vojeiko, Vene riigitelekanali RTR ajakirjaniku Ernestas Mackevičiuse, Kaunase maffia ristiisa Saturnas Dubinskase ja seadusvastases tegevuses kahtlustatava ettevõtja Vadim Pahhomoviga.

Julgeoleku arvates muudavad need sidemed Bastyse haavatavaks ja võivad seada ohtu talle usaldatud andmed.

Seimist lahkumiseks ei näinud Bastys vajadust. «Ma ei näe alust seimist lahkuda. Põhjust seimi juhtkonnast tagasi astuda näen, sest see heidab varju seimi juhtkonnale, sest mulle ei antud riigisaladuse luba.»

Küsimusele, kas olukord ei heida varju kogu seimile, vastas Bastys, et sellele küsimusele peab vastama prokuratuur.

Opositsioonierakond Isamaaliit-Leedu Kristlikud Demokraadid teatas, et asub esmaspäeval koguma allkirju Bastysele umbusalduse avaldamiseks. Umbusaldusavalduse algatamiseks on vaja 36 toetusallkirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles