Kelam: väärtuspõhine välispoliitika on muutumas kõige realistlikumaks poliitikaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits

Teisipäeva pärastlõunal esines europarlamendi väliskomisjoni ees euroliidu välispoliitika juht paruness Catherine Ashton, kohtumise keskpunktiks olid sündmused Põhja-Aafrikas, Euroopa Rahvapartei liige väliskomisjonis Tunne Kelam meenutas paruness Ashtonile, et europarlament kutsus oma hiljutises resolutsioonis ELi üles teostama sidusat ja väärtustepõhist välispoliitikat, mis asub selgelt demokraatiat taotlevate jõudude poolele.

«Kas ei peaks viimastest sündmustest tegema järelduse, et just väärtuste-põhine ühtne välispoliitika on osutumas praktilisemaks ja realistlikumaks kui iial varem?» küsis Kelam.

Tunne Kelami sõnul on Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas kerkinud vabaduse ja demokraatia tõusulaine tõendanud, et Euroopa Liitu hinnatakse sealsete uute jõudude poolt mitte reaalpoliitika, vaid väärtuste järgi.

«Kas ei ole nüüd saabunud aeg asuda kavandama pika-ajalist väärtustepõhist ELi poliitikat kõigi autoritaarsete režiimide suhtes, mitte piirdudes vaid Liibüa diktaatoriga,» esitas Kelam oma küsimuse. «Ainult sellise poliitikaga saab EL olla proaktiivne, edestades muutusi maailmas ja mitte piirdudes neile reageerimisega.»

Tunne Kelami arvates on 2011. aasta alguse kuud osutanud, et põhimõttelised muudatused demokraatia ja õigusriigi suunas on võimalikud ka seal, kus seni loodeti stabiilsete suhetes säilitamisele diktaatorite ja autoritaarsete valitsejatega.

Paruness Ashton nõustus, et ELi välispoliitika peab olema proaktiivne ja võimalusel muutusi ennetama, kuid lisas, et proaktiivsust üritatakse teostada ka sellise poliitikaga, mis jääb avalikkuse eest varju. Ashtoni väitel ei ole peaprobleem ELi ühtse välispoliitika koordineerimises, vaid liikmesmaade valitsuste eri seisukohtades.

Põhja-Aafrika tuleviku osas rõhutas Ashton, et ta ei soovi näha seal uue külmunud konflikti teket. ELi hinnang kolonel Gadaafi legitiimsuse minetamise suhtes jääb muutumatuks, tõdes ELi välispoliitika juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles