Brasiilia kohus andis volitused üheksa ministri uurimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia ülemkohtu president Carmen Lucia pidas paar päeva tagasi Washingtonis kõne korruptsioonist oma kodumaal.
Brasiilia ülemkohtu president Carmen Lucia pidas paar päeva tagasi Washingtonis kõne korruptsioonist oma kodumaal. Foto: LENIN NOLLY/SIPA/LENIN NOLLY/SIPA

Brasiilia ülemkohus andis teisipäeval volitused üheksa ministri uurimiseks seoses korruptsioonikahtlustega, edastas kohalik mõjukas ajaleht Estadao.

Prokuratuur sai väljaande andmetel volitused veel 29 senaatori ja 42 kongressi alamkoja rahvaesindaja uurimiseks.

Pärast korruptsiooniskandaali sattunud president Dilma Rousseffi tagandamist eelmisel aastal võimule tulnud Michel Temeri kimbutavad samuti valitsusele osaks saanud korruptsioonisüüdistused ja 12 protsendini tõusnud tööpuudus.

Brasiilia kohus mõistis märtsi lõpus korruptsiooni eest 15 aastaks vangi parlamendi alamkoja endise spiikri Eduardo Cunha. Cunha oli kuni vahistamiseni eelmisel aastal Brasiilia üks mõjukamaid poliitikuid ning president Dilma Rousseffi tagandamise üks eestvedajatest.

Cunha on seotud suurskandaaliga, mis puudutab otsapidi ka Brasiilia naftahiidu Petrobrasi. Endist spiikrit süüdistati umbes 40 miljoni dollari ulatuses pistise saamises, saadud raha salajastele pangakontodele peitmises ning katsetes tema vastu algatatud juurdlusi mõjutada.

Brasiilia politsei vahistas samal ajal riikliku naftafirma Petrobras endise tippjuhi Roberto Gonçalvesi seoses tema väidetava osalusega massiivses korruptsiooniskandaalis. Petrobras on massiivse korruptsiooniskandaali keskmes, mis on endasse haaranud ka rea mõjuvõimsaid seadusandjaid ja tippärimehi.

Korruptsiooniuurijad tuvastasid 2015. aastal ulatusliku petuskeemi, mille raames petsid Petrobrasi juhid ja alltöövõtjad firmalt aastakümne jooksul üle kahe miljardi dollari ning andsid poliitikutele ja parteidele altkäemaksu.

Skandaal haaras endasse pea kogu Brasiilia poliitilise ja ärieliidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles