ÜRO Julgeolekunõukogu karmistas Põhja-Korea sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un viimast raketikatsetust jälgimas.
Kim Jong-un viimast raketikatsetust jälgimas. Foto: KCNA/Reuters

ÜRO Julgeolekunõukogu karmistas reedel Põhja-Korea sanktsioone lisades musta nimekirja riigi arvatava luureülema ja veel 13 Pyongyangi kõrget ametnikku, kellele kehtestatakse reisikeeld kogu maailmas ja nende varad külmutatakse.

Nimekirja lisati veel neli organisatsiooni ja ettevõtet, mille seas kaks kaubandusfirmat ja pangandusettevõte Koryo Bank, mis on seotud riigi liidri Kim Jong-uni varasid haldava parteiametiga.

Suunatud meetmete mustas nimekirjas on juba 39 isikut ning 42 ettevõtet ja organisatsiooni.

Julgeolekunõukogu võttis USA esitatud resolutsiooni suunatud sanktsioonide kohta vastu ühehäälselt.

"Julgeolekunõukogu saatis täna Põhja-Koreale selge sõnumi - lõpetage raketikatsetused või seiske silmitsi tagajärgedega," ütles USA suursaadik maailmaorganisatsiooni juures Nikki Haley.

Esmaspäeval korraldas Põhja- Korea järjekordse ballistilise raketi katsetuse, rakett kukkus alla Jaapani majandusvetes rannikust 200 meremiili kaugusel.

Põhja-Korea on möödunud aasta algusest saadik korraldanud kaks tuumakatsetust ja tulistanud välja üle tosina raketi. Režiimil on kavas välja arendada tuumalõhkepea ja rakett, millega oleks võimalik rünnata Ühendriikide mandriosa.

Arvatakse, et Põhja-Korea on veel mitme aasta kaugusel eesmärgist võtta tuumalõhkepeadega varustatud kontinentidevaheliste rakettidega sihikule USA  mandriosa, kuid iga uus katsetus viib teda sellele lähemale.

Põhja-Koreal on juba praegu suur arsenal lühi- ja keskmaarakette, millega ohustada Jaapanit ja Lõuna-Koread ning regioonis paiknevaid USA vägesid. Pyongyang teeb aktiivselt tööd oma kaugmaarakettide täiustamisega.

USA kehtestas neljapäeval Põhja-Koreaga seoses veel iseseisvalt sanktsioonid kolmele Vene ettevõttele ja ühele eraisikule.

Sanktsioonid saanud Igor Mitšurin oli seotud firmaga Korea Tangun Trading Corporation, teatas rahandusministeerium.

Samuti kehtestas USA sanktsioonid Vene firmadele Ardis-Bearings LLC, NNK Primornefteproduct ja Independent Petroleum Company (IPC), mida juhib endine Rosnefti juht Eduard Khudainatov.

"IPC on Vene ettevõte, mis on allkirjastanud lepingu nafta tarnimiseks Põhja-Koreasse ja on teadete järgi saatnud Põhja-Koreasse miljoni dollari väärtuses petrooleumitooteid. IPC võib olla ka seotud Põhja-Korea sanktsioonide vältimisega," teatas ministeerium avalduses.

Kreml väljendas reedel vastuseisu uutele USA sanktsioonidele Põhja-Korea suhtes.

"USA karistusmeetmed on faktoriks, millel on negatiivne mõju meie kahepoolsetele suhetele," sõnas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

"Sanktsioonide kehtestamine näitab võimetust näha suurt pilti," ütles Vene asevälisminister Sergei Rjabkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles