Suurbritannia konservatiivid kaotasid ülevõimu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May.
Peaminister Theresa May. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Eilsed Suurbritannia erakorralised üldvalimised võitis peaminister Theresa May konservatiivne partei – ent esialgseil andmeil jäi absoluutse enamuse jaoks erakonnal kohti puudu.

Konservatiividele jäi varasemaga võrreldes saagiks kolmteist kohta vähem ehk kokku 318. Opositsioonilised leiboristid kasvatasid saaki samal ajal 35 võrra 262 kohani. Liberaaldemokraatidele jäi 11 saadikukohta ning Šoti Rahvuspartei 35 kohta – 21 võrra vähem kui enne. Euroskeptiline Iseseisvuspartei parlamenti ei pääsenud.

Kokku valiti 650 parlamendisaadikut. Ainuenamuse saavutamiseks vajab erakond 326 kohta.

Tulemused on löögiks peaminister Theresa Mayle, kes lootuses tugevdada oma mandaati enne Brexiti-läbirääkimisi erakorralised valimised välja kuulutas. BBC teatel ütles juba üks minister, et peaministri jätkamist antud oludes on raske ette kujutada.

«Rohkem kui midagi muud vajab see riik praegu stabiilsust,» ütles May ise. 

BBC kirjutab konservatiivse erakonna allikatele toetudes, et erakond on kahevahel – kas May peaks jätkama või mitte.

Arvatakse, et leiboristidele tõid edu nooremad valijad ja need, kes pooldasid riigi jäämist Euroopa Liitu. 

Iseseisvuspartei liider Nigel Farage avaldas samal ajal arvamust, et värske tulemus seab küsimärgi alla riigi Euroopa Liidust lahkumise. 

Analüütikute hinnangul on selge – kui May kuulutas valimised enda sõnul välja selleks, et riik oleks Brexitist lahkumise ajaks ühtsem ja tugevam, siis tegelikkus on vastupidine. Tema erakonnal on parlamendis vähem kohti kui enne.

Läbirääkimised Euroopa Liidust lahkumise üle algavad üheksa päeva pärast. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles