Ukrainas jõustus viisavabadus ELiga (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tähistati Kiienis viisavabaduse algamist ELiga.
Eile tähistati Kiienis viisavabaduse algamist ELiga. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Ukrainas jõustus täna viisavabarežiim Euroopa Liiduga, sajad ukrainlased on selle puhul juba piire ületanud ning president Petro Porošenko on nimetanud sündmust Venemaast lahkulöömiseks.

2014. aastal kukutati Ukraina venemeelne valitsus, millele järgnes kevadel Krimmi poolsaare annekteerimine Vene vägede poolt ja ülestõus Ida-Ukrainas.

«Viisavaba režiim on Ukraina jaoks alanud. Elagu Euroopa! Elagu Ukraina!» kirjutas president Twitteris täna hommikul.

Viisavabadus sümboliseerib lõplikku lahkulöömist Vene impeeriumist, sõnas Porošenko kõnes laupäeval. Ukrainas algas sellega uus ajalooline ajastu, lisas ta.

Kiievi sooviks on veel tihedam integratsioon Euroopaga, sealjuures odavam raudtee- ja lennuühendus ELi riikidega, ütles president.

Ukraina välisminister Pavlo Klimkin tervitas samuti viisavabadust pärast Ukraina reisijate saabumist Varssavi, Budapesti, Frankfurti ja teiste linnade lennujaamadesse.

«Viisavabadus on kõigest algus,» kirjutas Klimkin Twitteris.

Ukrainlased saavad alates eilsest veeta viisavabalt Euroopa Liidus 90 päeva poole aasta jooksul. Viisavabadusega ei kaasne õigust ELi riikides töötada. Viisavabadus kehtib vaid Ukraina kodanikele, kel on biomeetrilised passid. Viisavabadus laieneb ka Schengenisse kuuluvatele ELi mitteliikmetele nagu Liechtenstein, Norra, Šveits ja Island, kuid Suurbritanniasse ja Iirimaale ukrainlasi viisavabalt esialgu veel ei lubata.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles