Rootsi kaitsepolitsei: riigis elab 2000 islamiäärmuslast (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillikuises Stockholmi rünnakus hukkunute mälestuseks toodud lilled. Usbekistani päritolu islamiäärmuslase rünnakus sai surma viis ja vigastada veel 15 inimest.
Aprillikuises Stockholmi rünnakus hukkunute mälestuseks toodud lilled. Usbekistani päritolu islamiäärmuslase rünnakus sai surma viis ja vigastada veel 15 inimest. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsis elab hinnanguliselt 2000 islamiäärmuslast, teatas täna riigi kaitsepolitsei (Säpo) juht Anders Thornberg.

Veel 2010. aastal elas Säpo andmetel riigis 200 vägivaldset islamiäärmuslast. Thornbergi sõnul on kasvu taga Süürias ja Iraagis ulatuslikke alasid vallutanud ning nn kalifaadi välja kuulutanud sunniitliku äärmusrühmituse ISIS propagandamasin.

Säpo juhi sõnul on vähestel Rootsis elavatel islamiäärmuslastel tahtmine ja võimekus rünnakute läbiviimiseks, kuid nad tuleb tabada ning neid pidevalt jälgida.

«On oluline, et Rootsis võtaksid kõik vastutuse sellele trendile lõpu tegemiseks, enne kui näeme rünnakut või vägivallategu,» ütles Thornberg uudisteagentuurile TT.

Säpo on varem teatanud, et alates 2012. aastast on Rootsist Süüriasse või Iraaki ISISe poolel sõdima suundunud umbes 300 inimest, kellest naasnud on hinnanguliselt 140 ja surma saanud umbes 50.

Lisaks islamiäärmuslastele elab Säpo juhi sõnul riigis veel tuhatkond muud ekstremisti, kelle seas on nii parem- kui ka vasakäärmuslasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles