Lambakari kukkus Püreneedes karu tõttu kaljult alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru Madridi loomaaias
Pruunkaru Madridi loomaaias Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Hispaanias süüdistatakse karu terve lambakarja tapmises. Kaljult alla kukkunud lambad leiti surnuna Prantsusmaa ja Hispaania vahel asuvas Püreneede mäestikus, kirjutab The Local. 

Eksperdid usuvad, et karu hakkas taga ajama ühte lammast, aga see tekitas terve karja hulgas suure paanika. Lõpptulemusena jooksid lambad kaljult alla ja kukkusid 200 meetri kõrguselt surnuks. Juhtum leidis aset Kataloonia maakonnas asuva Lladorre küla lähistel.

Ühelt surnud lambalt leitud karva abil tõestati, et lammaste surma eest oli vastutav karu. Lambad kuulusid ühele Edela-Prantsusmaa talunikule.

Vahejuhtum on ärritanud piirkonnas tegutsevaid talunikke, kelle hinnangul ei peaks karud Püreneedes elama. «Karjakasvatus, mis on bioloogilise mitmekesisuse kaitsja sõbralikus mägiregioonis, ei sobi kokku suurte kiskjatega tagasitoomisega», ütles Prantsusmaa Talunike Liit avalduses. «Riik, kes on karude tagasi Püreneedesse toomise eest vastutav, peaks probleeme põhjustavad isendid ära viima ja mitte uusi karusid juurde tooma,» lisasid talunikud.

Püreneedes elutsenud pruunkarud olid 1990ndatel aastatel jahipidamise tõttu väljasuremisohus. Otsustati asemele tuua uued karud ning aastatel 1996 ja 1997 toodi Sloveeniast Püreneedesse kolm isendit, kaks emast ja üks isane. Isase karu nimi oli Pyros.

Nüüdseks arvatakse, et Püreneedes elab 35 pruunkaru, kellest suurem osa on Pyrose järeltulijad. Alles eelmisel aastal toodi Sloveeniast uus meessoost karu, kes annab oma panuse karude püsimajäämiseks.

Goiati nimeline uusim karu ei olnud ametivõimude sõnul lammaste tapmise eest vastutav, sest tema jälgimisseadmelt pärit andmete kohaselt ei viibinud Goiat rünnaku ajal samas piirkonnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles