USA välisminister: Põhja-Koreast ei lähtu USA-le vahetut ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdur möödumas teleekraanist, kus näidatakse vahemaad Põhja-Korea ja Guami vahel.
Lõuna-Korea sõdur möödumas teleekraanist, kus näidatakse vahemaad Põhja-Korea ja Guami vahel. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ei kujuta endast Ühendriikidele vahetut ohtu ja Washington ei ole liikunud lähemale sõjalisele aktsioonile Pyongyangi vastu, ütles USA välisminister Rex Tillerson täna.

«Ameeriklased peaksid öösel rahulikult magama,» ütles Tillerson päev pärast USA presidendi Donald Trumpi hoiatust Põhja-Koreale.

Trump ähvardas eile, et Põhja-Korea saab näha sellist tuld ja raevu ning sõjalist jõudu, mida maailm pole varem näinud, kui ta Ühendriikide sõjaga ähvardamisest ei loobu.

Pyongyang vastas tunde hiljem avaldusega, et kaalub ballistiliste rakettide tulistamist USA territooriumi Guami lähedale.

Tillersoni sõnul püüdis Trump saata Põhja-Korea riigijuhile Kim Jong-unile jõulist ja selget sõnumit, et vältida mis tahes valearvestusi.

«President tegeleb Põhja-Koreale jõulise sõnumi saatmisega, millest Kim Jong-un saab aru, sest ta ei näi aru saavat diplomaatilisest keelekasutusest,» ütles USA välisminister ajakirjanikele tagasilennul Malaisiast Washingtoni. «Minu arvates tahtis president teha Põhja-Korea režiimile selgeks USA kaheldamatu võime ja tahte kaitsta ennast ja oma liitlasi.»

Tema sõnul näitavad Pyongyangi järjest teravamad ähvardused, et riik tunnetab Ühendriikide eduka strateegia tõttu survet.

Tillerson lükkas tagasi väite justkui tähendaksid ärevust tekitavad arengud seda, et Washington on liikumas lähemale sõjalisele lahendusvariandile kriisis Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammide küsimuses.

«Mitte miski, mida ma olen näinud ja tean, ei viita sellele, et olukord on viimase 24 tunni jooksul dramaatiliselt muutunud,» lausus Ühendriikide esidiplomaat.

Viimase nädala Aasias ringsõidul viibinud Tillerson peatus koduteel Guamil. Muuhulgas külastas USA välisminister ringreisi käigus Taid, et survestada riiki kärpima majandustegevust Põhja-Koreaga.

Laupäeval õnnestus USA-l saavutada ÜRO Julgeolekunõukogus Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide karmistamine. Resolutsiooniga rakendatakse ekspordikeeld, mis jätab Pyongyangi ilma umbes ühest miljardist dollarist tuludest aastas. Ekspordikeeld puudutab muu hulgas kivisütt, pliid, rauamaaki, kala ja muid mereande.

Resolutsioon keelab riikidel andma täiendavalt töölubasid põhjakorealastele, mis on seni olnud veel üks sissetulekuallikas Kim Jong-uni režiimile. Samuti keelatakse uute ühisettevõtete loomine Põhja-Korea kompaniidega ja uute investeeringute tegemine olemasolevatesse ühisettevõtetesse.

Ühendriigid hakkasid resolutsiooni arutama Põhja- Korea suurima majanduspartneri Hiinaga kuu aja eest, kui Pyongyang katsetas 4. juulil esimest mandritevahelist ballistilist raketti. Sellele järgnes teine katsetust 28. juulil.

Kuigi Põhja- Koreale kehtivaid sanktsioone laiendati, siis resolutsiooniga ei kärbita Põhja-Korea naftaimporti, mis oleks mõjunud riigi majandusele rängalt.

«Surve on hakanud tulemusi andma. Seetõttu kuuleme Pyongyangist üha valjuhäälsemat ja ähvardavamat retoorikat. Seda, kas meil on õnnestunud nad nurka suruda, on raske öelda, aga diplomaatiliselt ei soovi keegi kunagi kedagi nurka suruma ilma, et tal oleks väljapääsuvõimalus,» lausus Tillerson.

Tema sõnul on Põhja-Korea väljapääsuvõimalus kõnelused USA-ga tingimusel, et Pyongyang peatab pikemaks ajaks raketikatsetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles