Asjatundjad: USA-Põhja-Korea sõda on vähetõenäoline (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Wong Maye-E, Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Mitu USA, Lõuna-Korea ja Hiina asjatundjat, keda küsitles uudisteagentuur Associated Press, peavad Washingtoni-Pyongyangi sõnasõja ülekasvamist pärissõjaks vähetõenäoliseks, kuid nendivad sõjaohu püsimist.

«Ma ei karda riskida ja ütlen, et kui Põhja-Korea kavandaks mingit ennetavat rünnakut Guamile, ei loeks me sellest Põhja-Korea ajalehtedest,» ütles agentuurile professor John Delury Lõuna-Korea Yonsei ülikoolist.

Põhja-Korea teatas äsja, et kaalub ballistiliste rakettide tulistamist USA territooriumi Guami lähedale.

Tema arvates nõuaks USA rünnak Põhja-Koreale tõsist toetust Lõuna-Korealt.

«See ei ole asi, mida saaks teha Lõuna-Korea valitsuse tõsise ja täieliku toetuseta ja ei ole mingeid märke, et Lõuna-Korea pooldaks Põhja-Korea ründamist,» märkis Delury.

Hiina omakorda muretseb Washingtoni ähvarduste pärast.

«Kui seda küsimust ei saada kontrolli alla, võib see sõnasõda kasvada päris sõjaks,» ütles Hiina rahvaülikooli rahvusvaheliste suhete kooli töötaja Cheng Xiaohe.

Seejuures märkis ta, et Hiina kannatus Põhja-Korea suhtes hakkab katkema, sest Hiina toetas ÜRO Julgeolekunõukogus sanktsioonide karmistamist Pyongyangi suhtes.

USA tuumafüüsik Siegfried Hecker kahtleb, kas Põhja-Korea suudaks Guami rünnata. «Ma ei usu, et neil oleks võimalust seda teha,» edastas agentuur tema sõnad.

Hecker lisas samuti, et Washingtoni ja Pyongyangi kihutuskõned" võivad tuua kaasa vaid ettekavatsematu tuumasõja Korea poolsaarel.

«Kahjuks puudub ilmselt Washingtoni ja Pyongyangi vahel tõsisem suhtlus,» lisas ta.

USA president Donald Trump ähvardas teisipäeval, et Põhja-Korea saab näha sellist tuld ja raevu ning sõjalist jõudu, mida maailm pole varem näinud, kui ta Ühendriikide sõjaga ähvardamisest ei loobu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles