Texase ülikool kõrvaldas vastuolulised monumendid (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Robert E. Lee kuju Texase osariigis asuvas Dallase linnas.
Kindral Robert E. Lee kuju Texase osariigis asuvas Dallase linnas. Foto: REX CURRY/REUTERS/Scanpix

Texase ülikooli president Greg Fenves andis eile õhtul korralduse kõrvaldada ülikoolilinnaku peaalalt viivitamatult Robert E. Lee ja teiste konföderatsiooni juhtivtegelaste kujud, mis on tema sõnul muutunud «valgete ülemvõimu ja uusnatsismi sümboliteks».

«Eelmisel nädalal vapustas ja kurvastas kogu riiki Virginia ülikoolis ja Charlottesville'is prahvatanud vihkamine. Need sündmused näitavad selgelt, et konföderatsiooni monumentidest on saanud valgete ülemvõimu ja uusnatsismi sümbolid,» teatas Fenves avalduses.

Kujude mahavõtmise ajaks piirati juurdepääs alale, sündmuskohale kogunes arvukalt inimesi, kelle seas oli nii aktsiooni toetajaid kui ka kujude mahavõtmise tuliseid vastaseid. Linnakus oli kohal arvukalt politseijõude, kel tuli ka üksikutel juhtudel kähmlustesse sekkuda.

Kujud paigutatakse ülikooli esindaja teatel ülikooli Ameerika ajaloo Brisco keskusse.

Charlottesville'is sai eelmisel noor naine surma ja 19 inimest viga, kui valge marurahvuslane oma autoga vastumeeleavaldajate sekka kihutas.

2015. aastal viis ülikool linnaku kellatorni juurest ajaloomuuseumisse konföderatsiooni kunagise presidendi Jefferson Davise kuju.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles