Iraan teatas uue ussviiruse avastamisest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani hinnangul püütavad Iisrael ja USA viiruste abil aeglustada riigi  tuumaprogrammi.
Iraani hinnangul püütavad Iisrael ja USA viiruste abil aeglustada riigi tuumaprogrammi. Foto: SCANPIX

Teherani küberturbe spetsialistid teatasid järjekordse arvutiviiruse avastamisest, millega püüti väidetavalt nakatada riigi valitsusasutusi.

Teherani allikate väitel ei tekitanud salapärane Stars-nimeline pahavara suurt kahju ning islamivabariigi organisatsiooni Passive Defense Organization juhi Ghlam Reza Jalali sõnul püüavad eksperdid praegu välja selgitada, mis oli viiruse eesmärk, vahendas BBC.

«Stars viirus saadeti laborisse, kuid seda uuritakse veel,» kinnitas Jalali, kelle sõnul ei saa enne tulemuste selgumist teha arvutiviiruse kohta lõplikke järeldusi. Samuti ei täpsustanud Jalali, kes on rünnaku taga.

Teadaolevalt on viimase aasta jooksul tegemist juba teise korraga, kui Iraan ulatusliku küberrünnaku alla langes. Mullu septembris teatas islamivabariik, et Iraani tuumaprogrammi on rünnatud kõrgtehnoloogilise arvutiviirusega Stuxnet.

Viimane lõi väidetavalt rivist välja enamiku uraani rikastamiseks vajalikke tuumatsentrifuuge, aeglustades sel moel ka Iraani arvatavat tuumarelvaprogrammi. Kui suurt kahju tarkvararünnak tekitas, on siiski ebaselge.

Viiruse päritolu on ebaselge, kuid varem on Teheran küberrünnakutes süüdistanud Iisraeli ja Ühendriike, kelle luureteenistused lõid väidetavalt ka Stuxneti paha-vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles