Video: Sotsiaalmeedias levivad fotod Las Vegase libamõrvarist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libauudise musternäidis.
Libauudise musternäidis. Foto: twitter

Massitulistamisi, terrorirünnakuid või looduskatastroofe kajastavate pommuudiste kaasnähuks on aina tihem ka samateemalised libauudised, seega igat infokildu, mis veebis levib uskuda ei maksa, vahendab Al-Jazeera veebikanal AJ+ .

Twitterisse on näiteks postitatud libasäuts, kus kirjutatakse, et kantrimuusikafestivali külastajate pihta avas tule hoopis 32-aastane islamisse pöördunu Samir al-Hajeed.

Mees fotol on aga tegelikult netikoomik Sam Hyde, kelle fotot on levitatud eksitava infona ka varemalt toimunud massitulistamiste korral.

Nagu tema, on Las Vegase politsei tuvastanud massitulistajana 64-aastase Nevadast pärit Stephen Paddocki, kes osutus miljonärist kinnisvarainvestoriks.

Valeinfot levib ka ohvrite kohta. Nimelt on mitmed inimesed teatanud, et nende fotot kasutatakse ekslikult ning tegelikult ei ole nad Las Vegases toimunuga mingil viisil seotud.

Kinnitust on leidnud ka juhtum, kus üks Twitteri kasutaja, kes raporteeris oma kadunud vennast ja jagas sealjuures meesterahva pilti, kes on tegelikult aga Mehhikos tagaotsitav kurjategija, keda süüdistatakse mõrvas.

Samuti on tulnud teateid kadunud kuuluste kohta, mis tõele ei vasta.

Näiteks jagati Belgia jalgpalluri Eden Hazardi ja pornofilmitähe Johnny Sinsi pilte. Viimast jaganud kontoomaniku pildiks ostus noor YouTube'i blogija ehk juutuuber, kes ütles, et postitas Twitterisse valeinfot, et  saada võimalikult palju jagamisi.

Twitter otsustas peale vahejuhtumit tema konto ajutiselt kinni panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles