USA Lähis-Ida erisaadik lahkub ametist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Mitchell.
George Mitchell. Foto: SCANPIX

Ühendriikide Lähis-Ida erisaadik ja kogenud rahvusvaheline läbirääkija George Mitchell otsustas pärast kaks aastat kestnud tööd oma ametikohalt tagasi astuda.

77-aastane Mitchell, kes läbirääkijana mängis olulist rolli edulooks kujunenud Põhja-Iirimaa rahuprotsessis, otsustas tagasi astuda isiklikel põhjustel. Mitchelli asemel saab 20. mail USA Lähis-Ida eriesindajaks senine asesaadik David Hale, teatas BBC.

Oma lahkumiskirjas president Barack Obamale kinnitas demokraadist ekssenaator, et võttis töö vastu teadmisega, et saab sellel ametikohal töötada kaks aastat, kirjutas uudisteagentuur Associated Press.

«Ma toetan väga teie nägemust igakülgsest rahust Lähis-Idas ja tänan teid võimaluse eest olla osa teie administratsioonist,» seisis Mitchelli kirjas riigipeale. Obama sõnul on ka Nobeli rahupreemia kandidaadiks olnud Mitchelli panus Lähis-Ida tüliküsimuste lahendamisse mõõtmatu.

Kuigi Mitchelli vahendusel toimus otsene kohtumine Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi vahel, siis rahukõnelused Iisraeli ja Palestiina vahel on sisuliselt peatunud ning Ühendriikidel pole õnnestunud pooli veenda läbirääkimiste taasalustamises.

Endiselt on rahukõneluste võtmeküsimuseks juudiriigi asundustegevus okupeeritud Ida-Jeruusalemmas, mille vastu on ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas rahuläbirääkimiste vahendajaks oleva USAga.

Mullu 26. septembril lõppes kümnekuuline moratoorium juudiasunduste ehitamisele ning Iisrael pole vaatamata survele seda soovinud pikendada.

Palestiina esindajate sõnul ei naase nad läbirääkimistelaua taha aga enne, kui Iisrael pole loobunud okupeeritud aladele asunduste rajamisest.

USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist 1967. aasta konflikti käigus okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda ning Golani kõrgendiku okupatsioonitsoonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles