Taanis vabastati leedulannast inimkaubanduse ohver

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani politseinikud vabastasid Europolilt saabunud info alusel Kopenhaageni korterisse vangistatud ja seal ihu müüma pandud 19-aastase leedulanna, kirjutab uudistevõrk ELTA.


Kui politsei naise lõpuks üles leidis, andis too neile käsitsi kirjutatud kirja. See teatas vigases inglise keeles, et teda peetakse seksiorjana, et ta ei oska inglise keelt rääkida ja et ta vajab abi.

Politseini suutis inimkaubanduse ohver ise jõuda. Ta leidis võimaluse saata sõbrale Leetu email, kus ütles, et teda hoitakse Taanis vangistuses ja palus võtta ühendust Leedu politseiga. Naine palus sõbralt ka seda, et too kirjutaks tema eest abipalvekirja.

Möödunud nädala esmaspäeval jõudis Kopenhaageni politseini läbi Europoli nende Leedu kolleegide info, et kusagil Taani pealinnas hoitakse üht leedulannat vangis ja sunnitakse oma ihu müüma. Kahe päevaga suutsid Taani korrakaitsjad tuvastada aadressi, kus ohvrit kinni peeti.

«Me saime Europolilt kirjelduse majast, kus teda hoiti,» jutustas Kopenhaageni politseis inimkaubanduse vastast võitlust juhtiv Trine Moller Andersen ajalehele Jyllands-Posten. Naine leiti üles halvas olukorras ja prussakaid täis majast, kuid oli Anderseni sõnul saanud vähemalt süüa ja juua.

Samal aadressil elanud 36-aastasele Leedu mehele on esitatud süüdistus inimkaubitsemises ja kupeldamises. Enne möödunud kolmapäeval aset leidnud vahistamist tal kokkupuuteid Kopenhaageni politseiga polnud ning praegustel andmetel saabus ta Taani samal ajal kui vabastatud naine.

Pärast päästmist politseis tunnistusi andes rääkis naine läbi tõlgi, et kohtas vangistajat Leedus, kus mees jootis ta purju ja lubas talle, et töö prostituudina Taanis teeb ta rikkaks. Koos reisiti Taani, kus mees pani naise majja kinni, sundis müüma oma ihu ja maksis naisele vaid väikse osa prostitutsiooni eest saadud rahast. Politsei leidis märke ka sellest, et mees plaanis paigutada naise magamistoa uksele taba.

Praegu elab leedulanna Taanis kriisikeskuses. Kuigi ta on avaldanud soovi naasta kodumaale, kulub Taani politsei teatel sellele veel mõnevõrra aega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles