Austraalia saadab asüüliotsijad Malaisiasse

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaager Malaisia pealinna Kuala Lumpuri lähedal.
Põgenikelaager Malaisia pealinna Kuala Lumpuri lähedal. Foto: SCANPIX

Austraalia ja Malaisia sõlmisid juulis vastuolulise koostöölepingu, mille sisuks on asüüliotsijate vahetamine kahe riigi vahel.

Koostööleping näeb ette, et Malaisia võtab vastu 800 Austraaliasse saabunud paadipõgenikku ning vastutasuks saadetakse Malaisiast Austraaliasse 4000 asüülitaotlejat. Õiguse Austraaliasse kolida saavad aga vaid need, kes on end varasemalt asüüliotsijatena registreerinud.

Inimõiguste eest seisvad organisatsioonid on koostöölepet kritiseerinud, kuna Malaisia pole allkirjastanud ÜRO põgenike konventsiooni ja varjupaigaotsijate õigusi on seal pidevalt rikutud.

Austraalia ja Malaisia valitsused põhjendavad koostööd sellega, et sel moel on võimalik läbi lõigata sissetöötatud inimkaubanduse ärimudel. Samuti loodavad riigid seeläbi vähendada põgenemise käigus uppunud inimeste arvu.

Austraalia valitsus on internetti üles riputatud ka videolõigu, milles Jõulusaarele saabunud paadipõgenikud lennutatakse Malaisia pealinna Kuala Lumpuri põgenikelaagrisse.

Video eesmärgiks on levitada teavet, et Austraaliast varjupaika otsivad põgenikud saadetakse nüüdsest edasi Malaisiasse.

Ka varasemalt on Austraalia valitsus püüdnud põgenikevoogu reguleerida dramaatiliste videotega sellest, kuidas põgenikepaadid upuvad ja kui kesised tingimused on põgenikekeskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles