Poola ähvardab Saksa ajalehte kohtuga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lublini linna külje all asuva natsiaegse Majdaneki koonduslaagri vahitorn.
Lublini linna külje all asuva natsiaegse Majdaneki koonduslaagri vahitorn. Foto: Vincent de Groot / wikipedia.org

Poola võimuringkonnad ärritusid mõjuka Saksa üleriigilise ajalehe Die Welt peale, mille artiklis nimetati Teise maailmasõja ajal Lublini külje alla rajatud natside koonduslaagrit «Poola laagriks».

 

Die Welt tegi saatusliku eksimuse esmaspäeval avaldatud reportaažis, mis kajastas iisraellaste hiljutist ekskursiooni Majdaneki koonduslaagrisse, vahendas AFP.

«See on skandaalne… seda enam, et see on Saksa ajaleht,» kommenteeris kirjutatut Poola asevälisminister Ryszard Schnepf raadiojaamale RMF antud intervjuus. Ta teatas, et pooldab radikaalseid vastumeetmeid.

«Ma pean silmas tõsise kõrge profiiliga kohtuasja alustamist suure raha pärast sellise ajalehe vastu, et see kajastuks ka maailma pressis,» ütles aseminister.

Varssavi on ka varem ülitundlikult reageerinud kirjeldustele, kus natside koonduslaagreid seostatakse Poolaga liiga otseselt.

Axel Springeri meediagruppi kuuluva Die Welti võrguväljaandes on teksti praeguseks parandatud ja Majdaneki kompleksi nimetatud «Saksa koonduslaagriks, mille SS rajas Heinrich Himmleri käsul okupeeritud Poolas».

Teise maailmasõja ajal hukkus selles laagris senistel hinnangutel ligi 360 000 inimest, kelle seas olid enamuses Euroopa juudid, kuid ka paljud mittejuudi päritolu poolakad ja Nõukogude sõjavangid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles