Politkovskaja protsessil kerkis taas esile eriteenistuste versioon

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džabrail ja Ibragim Mahmudov (vasakult) Moskva kohtus. Nende väidetavalt mõrva toime pannud vend on aga endiselt kadunud.
Džabrail ja Ibragim Mahmudov (vasakult) Moskva kohtus. Nende väidetavalt mõrva toime pannud vend on aga endiselt kadunud. Foto: ITAR-TASS

Ajakirjanik Anna Politkovskaja tapja võib varjata end eriteenistuste välja antud võltsitud dokumentide abil, teatasid kohtupingis istuvate süüdistatavate kaitsjad.


Kohtualuste advokaatide kinnitusel suutis Politkovskaja tapja Rustam Mahmudov vältida vahistamist ning vormistada väljasõiduks vajaliku välispassi vaid seetõttu, et tal olid sidemed eriteenistustega.



Seda tõendab nende väitel fakt, et Moskva kohtus üleeilsel istungil esitas prokuratuur kohtualuste korterist leitud kaks autojuhiluba – üks neist Rustam Mahmudovi ja teine Nail Zagidullini nimele. «Eksperdid analüüsisid dokumente ja jõudsid järeldusele, et mõlemal on sama inimese foto,» sõnas prokurör.



Kommersandi andmeil on Politkovskaja arvatava tapja asukoht aeg-ajalt protsessil üles kerkinud. Uurimise andmeil osales Mahmudov 1997. aastal lunaraha saamiseks ärimehe pantvangi võtmises. Aasta hiljem olid kõik kuritöö osalised kinni peetud ja süüdi mõistetud, pääseda õnnestus vaid Mahmudovil, kes varjas end valenimede ja -dokumentidega.



Viimati kasutaski ta kellegi tatarlase Zagidullini nime. Päris Nail Zagidullin teatas, et jättis oma passi 1994. aastal ajateenistusse minnes sõjakomissariaati. Uurijate kinnitusel sai Rustam Mahmudov selle kuidagi enda valdusse ning vormistas endale autojuhiloa ja välispassi, millega lahkus Venemaalt.



Tema kohtu all olevate vendade Džabrail ja Ibragim Mahmudovi kaitsjate kinnitusel võis Politkovskaja mõrvar saada neid dokumente vaid tänu sellele, et oli eriteenistuste informaator.



Kommersant märgib, et kaudseks kinnituseks on Novaja Gazeta tegevtoimetaja Sergei Sokolovi tunnistus, mille järgi on ta teadlik, et 2005 või 2006 osales Rustam Mahmudov operatiivtöös Rostovis Doni ääres eriteenistuste ohvitseri Pavel Rjaguzoviga, kes on samuti Politkovskaja protsessiga seotud.



Teisipäevasel istungil näidati ka prokuratuuri videosüüdistust Politkovskaja mõrvast. See põhines valvekaamerate salvestistel ning mobiilioperaatori asukohaandmetel, mille järgi tegelesid kohtualused vennad Mahmudovid Politkovskaja jälitamisega ning end kohtu eest varjav Rustam oli täideviija.



Politkovskaja laip leiti kodumaja liftist 7. oktoobril 2006.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles