Obama lubas vähendada USA enerigasõltuvust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama ütles täna, et sõltuvus välismaisest toornaftast ja kliimamuutused ohustavad Ühendriikide rahvuslikku julgeolekut.


Obama sõnul on tema ametiaja üks eesmärke USA sõltuvuse vähendamine võõrriikide päritolu toornaftast, teatas Reuters.

«Ma ei saa lubada kiiret paranemist,» täpsustas Obama Valges Majas toimunud tseremoonial, kus kuulutatakse välja uued juhised energeetika- ja kliimamuutuste vastaseks võitluseks.

Varem on Obama öelnud, et Ühendriikide sõltuvus välismaa energiaallikatest seab piirangud riigi majandusarengule, toetab vaenulike režiimide valitsevat klikki ja suurendab USA sõltuvust ebastabiilsetest piirkondadest.

Obama palus riigi keskkonnakaitseagentuuril (EPA) kaaluda California osariigi taotlust asuda reguleerima sõidukite põhjustatavat heitgaaside emissiooni. California taotles sõidukite süsinikdioksiidi väljalaskele rangemaid piiranguid, kuid eelmise presidendi George W. Bushi administratsioon lükkas selle tagasi.

Kui EPA otsustab taotluse rahuldada, siis võib tosin Ühendriikide osariiki kehtestada süsinikdioksiidi emissioonile föderaalnõuetest rangemad piirangud.

Ühe Valge Maja ametniku teatel saadab Obama transpordiministeeriumile märtsiks juhtnöörid edasiste standardite kehtestamise kohta, mis nõuaksid autoomanikelt kütuse säästmist.

«Need sammud näitavad selgelt, et president Obama saab aru vajadusest võtta Ameerikas kasutusele puhas energia ja asuda 2009. aastal võitlusse kliimakriisidega,» ütles loodusressursside kaitsekomisjoni president Frances Beinecke. Obama otsuseid on tervitanud ka teised keskkonnaaktivistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles