Prantsuse peaminister kaitses võimude tegutsemist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskiga politseinik kiikamas välja korterist, kus elas Mohammed Merah.
Maskiga politseinik kiikamas välja korterist, kus elas Mohammed Merah. Foto: SCANPIX

Prantsuse peaminister François Fillon tõrjus kriitikat, nagu jäid võimud ja riigi julgeolekujõud Lõuna-Prantsusmaal toimunud piiramisdraamas hätta.

Politsei lasi üleeile Tou­louse’is 32 tundi kestnud haarangu järel maha 23-aastase Mohamed Merah’, kes võttis omaks kolme sõduri, kolme juudi lapse ja nende rabi mahalaskmise sel kuul, väites, et tegu on kättemaksuga palestiina laste tapmise eest ja Prantsusmaa sõjalise sekkumise eest Afganistanis.

Mitmete Prantsuse ja välismaiste ekspertide hinnangul jäid võimud aga juhtunus hätta. Nende sõnul olid Merah´ radikaalsed vaated luurele teada, kuid sellele vaatamata ei võetud midagi ette. Samuti on kritiseeritud võimude otsustusvõimetust haarangu ajal, leides, et politseil puudus selge taktika Merah´ tabamiseks.

«Prantsuse julgeolekujõud kukkusid oma missioonil läbi,» märkis Iisraeli eriüksuste endine ohvitser Lior Lotan, kelle sõnul tulnuks Prantsuse politseil juba varem reageerida, et Merah elusana kinni võtta.

«Professionaalne üksus terrorismi vastu võitlemisel nii ei tegutse,» märkis Iisraeli endine eriüksuslane Uri Bar-Lev. Ka mitmed teised Iisraeli eksperdid on nimetanud Prantsuse politseinike erioperatsiooni ebaõnnestunuks ja häbiväärseks.

Fillon tunnistas, et Merah oli julgeolekutöötajatele küll tuttav, kuid polnud mingit alust oletada, et ta kavandab rünnakuid. Valitsusjuhi sõnul tegi julgeolekuteenistus oma tööd väga hästi.

Ka Prantsuse vastuluureteenistuse DCRI juhi Bernard Squarcini sõnul ei saanud julgeolek Merah´ rünnakute vältimiseks rohkem midagi teha. Squarcini märkis, et Merah ei jälginud islamiekstremistide tavalist käekirja ning ei kuulunud ühtegi rühmitusse, kuigi rünnaku eest võttis vastutuse Al-Qaedaga seotud rühmitus Jund al-Khilafah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles