Kerjustering Soomes laienes väikelaste võrra

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjus Helsingis.
Kerjus Helsingis. Foto: SCANPIX

Helsingisse sel kevadel saabunud kerjuste perekondades on kümneid Bulgaaria ja Rumeenia lapsi, kelle hulgas on nii beebisid kui kooliealisi lapsi.

Soome saabub aastaid Lõuna-Euroopas elanud idaeurooplasi, kes püüavad leida tööd, vahendab yle.fi.

Helsingi Diakooniakeskuse osakonnajuhataja Pekka Tuomola sõnul on viimastel nädalatel saabunud suurperesid, kuhu kuuluvate laste vanus ulatub imikueast koolilasteni, kes aga tegelikkuses koolis ei käi.

Kui Rumeeniast pärit inimestel olid mõni aasta tagasi lapsed kaasas, siis Helsingi linn võttis need ruttu oma hoole alla. Linnavõim soovis näidata, et Soomes ei toi lapsed tänavatel kerjata. Seetõttu jätavad Rumeenia mustlased oma lapsed tavaliselt sugulaste hoole alla.

Bulgaarlastel on seni olnud lapsed kaasas vaid suviti. Nüüd on märke üldpildi muutumise kohta. Kuna perekonnad elatuvad kerjamisest ja pudelite korjamisest, siis varsti võib tänavatel näha ilmselt ka lapsi.

Ööd saadetakse mööda vähenõudlikes oludes. «Need pered on üürinud väikseid ühetoalisi või kahetoalisi kortereid, kus elab kümneid inimesi ehk mitu perekonda,» rääkis Tuomola.

Rumeenia ja Soome ametnikud leppisid eile kokku, et Rumeenia saadab Soome oma esindaja, kes teeb kindlaks rahvuskaaslaste olukorra. Tuomola väljendas lootust, et ametnikul on kogemusi sotsiaaltöö valdkonnas.

Ringi rändavate idaeurooplaste seltskond Soomes suureneb. «Nüüd tuleb rumeenlasi ja bulgaarlasi, kes pole mustlased ja kes siiani on töötanud Portugalis, Hispaanias ja Itaalias. Kuna majandusolukord on neis riikides halvenenud, siis nad on kaotanud töökoha ja tulevad seda otsima Soome.»

Diakooniakeskuse prognooside järgi muutub sisseränne ilmade soojenedes äärmiselt vilkaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles