Sudaani sõjalennukid pommitasid Lõuna-Sudaani linna

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani sõdur eelmisel nädalal Sudaani territooriumil asuvas Lõuna-Kordofani osariigis.
Lõuna-Sudaani sõdur eelmisel nädalal Sudaani territooriumil asuvas Lõuna-Kordofani osariigis. Foto: SCANPIX

Sudaani sõjalennukid ründasid täna esimest korda mõnd suuremat Lõuna-Sudaani linna, visates viis pommi kahe riigi piiri ääres asuva naftarikka osariigi pealinnale.

Õhulöögid olid suunatud strateegilise silla pihta Bentiu linnas, mis asub 60 kilomeetri kaugusel piirist. Lõuna-Sudaani võimude teatel keegi rünnakus viga ei saanud, vahendas AFP.

Kahe riigi vahel on puhkenud ägedaim vägivald pärast seda, kui Lõuna-Sudaan mullu juulis pärast üht Aafrika pikimat kodusõda iseseisvus. Eelmisel kuul alanud kokkupõrked on toonud riigid lähedale täiemahulisele sõjale. Mõlema riigi parlamendid kutsusid eile oma kodanikke üles asuma kaitsele.

Lõuna-Sudaani valitsusliikme sõnul läheb Juba sõtta vaid enesekaitseks. Informatsiooniministri asetäitja Atem Yaak Atem ütles, et Sudaan ei aktsepteeri siiani lõunanaabri iseseisvust ning soovib purustada selle kommunikatsiooni- ja transporditaristu.

Mõlemad süüdistavad vägivalla alustamises teist osapoolt. Hartum on tõotanud kasutada kõiki vahendeid, et maksta kätte rünnaku eest, mille panid väidetavalt toime Lõuna-Sudaani väed Sudaani lõunaosas asuvas Lõuna-Kordofani osariigis.

Konflikti põhjuseks on mitmed seni lahendamata küsimused, nagu naftavarude kuuluvus, riigipiiri tähistamine ja kodakondsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles