Prantsusmaal maeti Teises maailmasõjas kadunud austraallane

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1942. aastal langenud sõduri vend Bert Smith täna Casseli surnuaial peetud matusetseremoonial.
1942. aastal langenud sõduri vend Bert Smith täna Casseli surnuaial peetud matusetseremoonial. Foto: SCANPIX

Täna sängitati Prantsusmaal sõjaväeliste austusavalduste saatel maamulda seal 60 aastat tagasi langenud austraallasest piloot, kirjutab uudisteagentuur AFP.


Seersant William James Smith tulistati alla 1942. aasta 9. mail, tagasiteel Belgia pommitamiselt.

24-aastaselt langenud Smithi maised jäänused leiti mullu oktoobris Põhja-Prantsusmaalt Hardiforti linna lähedalt, kui Briti ajakirjanikud seal dokumentaalfilmi tegid.

Täna maeti Smith Prantsuse-Belgia piiril Casselis asuvale Rahvaste Ühenduse surnuaiale. Mälestustseremoonial osalesid tema sugulased Austraaliast ja Suurbritanniast.

«Ma mäletan, kui mu ema sai need kaks saatuslikku kirja,» meenutas Smithi noorem vend Bert tema haua kõrval. «Üks ütles «Lahingus kaduma jäänud.». Teine ütles, «Lahingus kaduma jäänud, arvatavasti langenud.».»

Bert Smith meenutas oma venna elu nende kodulinnas Melbourne’is. Enne 1940. aastal Kuningliku Austraalia Õhuväe Koosseisus Suurbritanniasse suundumist oli William James Smith silmapaistev hea kriketi- ja jalgpallimängijana.

«Bill, meie jaoks jääd sa alati selleks hoogsaks kenaks piloodiks, kes andis oma elu oma pere, oma kodumaa, prantsuse rahva eest,» ütles Bert Smith. «Naase nüüd maapinda, mis on hoidnud sind oma rüpes ja varjanud meie kõigi eest need aastad.»

Bert Smith meenutas ka seda, kuidas pere, kes ei saanud kunagi venna surmale kinnitust, uuris ärevalt naasvate sõjavangide pilte ja kulutas aastaid kahtlustele. «Kui ma sellest esimest korda kuulsin, siis ma ei uskunud,» meenutas ta mullu saabunud venna surnukeha leidmise teadet.

Langenud õhuväelase pere külastas ka kohta, kus tema lennuk alla kukkus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles