Ungari uueks presidendiks kinnitati János Áder

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari uus president János Áder (keskel) täna parlamendihoones.
Ungari uus president János Áder (keskel) täna parlamendihoones. Foto: SCANPIX

Ungari parlament valis täna riigi uueks presidendiks János Áderi, kes on võimupartei Fidesz kaasasutaja ja peaminister Viktor Orbáni lähedane liitlane.

Áder (52), kelle Orbán esitas riigipea kohale pärast seda, kui Pál Schmitt astus tagasi seoses plagiaadiskandaaliga, sai 386-liikmelises parlamendis 262 poolthäält, vahendas AFP.

Áderi vastu hääletas paremäärmuslik erakond Jobbik, ülejäänud opositsiooniparteid boikottisid hääletust, väites, et võimupartei võtmeliikmest poliitik ei esinda rahvuslikku ühtsust, nagu nõuab presidendilt põhiseadus.

Áder andis kohe ametivande, formaalselt alustab ta tööd 10. mail.

«Meil võivad olla erinevad väärtused, veendumused ja usud, kuid meil on vaid üks riik ja see on Ungari,» ütles ta kõnes parlamendiliikmetele. «Kuhu see meid viib, kui me jätkame teise osapoole saavutuste eitamist, räägime tõest suhtelises mõistes, vaatame teisele ülalt alla ja valitsevad topeltstandardid?»

Áder teeb eeloleval nädalavahetusel oma esimese välisvisiidi Slovakkias, kus ta osaleb Visegrádi grupi maade kohtumisel.

Áder on hariduselt jurist, 2009. aastast alates oli ta Euroopa Parlamendi liige.

Ungaris on president peamiselt tseremoniaalne ametikoht, kuid samas on ta ka sõjaväe juhataja ja kuulutab välja parlamendis heakskiidu pälvinud seadused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles